Wykonanie
Od pewnego czasu mam już swój ulubiony przepis na
bułki do burgerów jednak wspólne Wypiekanie na śniadanie jest super akcją dlatego biorę udział kiedy tylko
mogę. Ostatnio, przez te moje wyjazdy kilka wypieków mi przepadło, ale teraz mam nadzieję już wrócić do zwykłego rytmu. Dzisiejsze
bułki świetnie nadają się na majowy wypad na działkę czy wycieczkę rowerową ale oczywiście najbardziej polecam je na domowe fast-foody.
Składniki na zaczyn:340g pszennej białej
mąki chlebowej (typ 750 lub 850)2 łyżeczki
drożdży instant (lub 10g
drożdży świeżych)340g ciepłego
mleka (35-38C)
Drożdże wymieszać z
mąką i dodać
mleko. Wymieszać, zakryć folią i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).Składniki na ciasto właściwe:215 g pszennej białej
mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka
soli3 łyżki
syropu z agawy,
miodu lub
cukru2
żółtka5 łyżek rozpuszczonego
masła lub
oleju roślinnego1
jajko do posmarowania
bułek wymieszane za 2 łyżkami
jasnego piwasezam do posypania
bułekDo zaczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrobić miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ
bułki muszą być mocno 'dotlenione'. Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i 12 mniejszych prostokątów. Uformować dobrze naciągnięte
bułki i ułożyć je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć luźno folią i zostawić na 2 - 2.5 godziny, aż
bułki podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 200C. Każdą
bułkę posmarować dwukrotnie
jajkiem roztrzepanym z
piwem i posypać ziarnem
sezamowym. Piec przez 15-17 min, aż
bułki będą rumiane.Smacznego:)