Wykonanie
Przepis na te
bułki znalazłam po długim wertowaniu internetu i pod wpływem ochoty na zdrowszą wersje fast foodu :). Bułeczki no cóż nie oszukujmy trochę czasu zajmują, ale czy warto TAK!, delikatne, puszyste i co najważniejsze upieczone rano, przekrojone i pozostawione w kuchni bez przykrycia nawet trochę nie obeschły, nie były gumowate tylko delikatne i bardzo smaczne. Na drugi dzień smakują tak samo jak po upieczeniu - czyli długo świeże. No cóż stworzenie domowej wersji jaka chciałam przedstawić znajomemu po zobaczeniu jego przeraźliwej dla mnie wersji w restauracji - myślałam że
sałatka to jajecznica :D, a hamburger wyglądał jakby był po przejściach zajęło mi pół soboty, ale było warto ;).Przepis pochodzi ze strony Eweliny Around the kitchen table, tutaj znajdziecie filmik również Eweliny dotyczący formowania bułeczek by były śliczne i okrągłe :) Jak uformować bułeczkę?.Z ciasta można również zrobić bułeczki do hod dogów.
Składniki na 12 bułeczekJa zrobiłam z połowy przepisu 6 sztuk jednak nie wychodzą one duże, jeżeli wolicie zróbcie większe bułeczki.Zaczyn340g pszennej białej
mąki chlebowej typ 7502 łyżeczki
drożdży instant lub 10g
drożdży świeżych340g ciepłego
mlekaDrożdże mieszamy z
mąką i dodajemy
mleko. Dokładnie mieszamy i zakrywamy folią spożywczą, odstawiamy w spokojnym i ciepłym miejscu na 2 godziny w tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętośćCiasto właściwe215 g pszennej białej
mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka
soli3 łyżki
miodu2
żółtka5 łyżek
oleju roślinnego1
jajko do posmarowania
bułeksezam do posypania
bułekOpis wykonania:
Mąkę dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do zaczynu i wyrabiamy , gładkie elastyczne ciasto najlepiej w robocie, gdyż tajemnica tych delikatnych i zarazem pysznych
bułek jest "dotlenienie ciasta", ja robiłam to w robocie planetarnym na 3 pozycji przez 15 minut, ręcznie powinniśmy to robić około 30 minut.Po wyrobieniu przekładamy ciasto do naoliwionej wcześniej miski, przykrywamy ja folią i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko naoliwiony blat
olejem i rozciągamy na prostokąt o grubości 1,5 cm. Kroimy go na 12 mniejszych prostokątów i formujemy bułeczki - filmik KLIKPo uformowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm.Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 3 godziny, aż
bułki podwoją swoją objętość. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
mleka i posypujemy
sezamem.Pieczemy w 200 C 15 -17 minut bez termoobiegu.