Wykonanie
Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zjeść coś na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne
pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super
mięsko do hamburgera. Całość stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić coś od a do z, bo jak się patrzy na skład
bułek do hamburgerów dostępnych w sklepach, to człowiek może się nieźle przerazić. Ten zestaw
mogę polecić z czystym
sercem.Wypiek
bułek w ramach akcji " wypiekanie na śniadanie ". Przepis
Polki z moimi zmianami.
Bułki do hamburgerów lub hot-dogów/ 12 sztuk/Zaczyn340g
mąki pszennej (u mnie typ 450, może być wyższy)15g
drożdży świeżych340g ciepłego
mleka (35-38C)1 łyżka
cukruDrożdże rozrabiamy z
mlekiem,
cukrem i 3 łyżkami
mąki. Zostawiamy na 5-10 minut, by podrosły. Następnie mieszamy z resztą
mąki mieszamy. Zakrywamy miskę folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zaczyn
potroi swoją objętość (ja owinęłam dodatkowo kocem i zaczyn podrósł w ciągu godziny. Jeśli mamy zimniej to może rosnąć nawet 2 godziny).Ciasto właściwe215 g
pszennej mąki (typ jak wyżej)1 łyżeczka
soli3 łyżki
cukru (można zastąpić
miodem lub
syropem z agawy)2
żółtka5 łyżek rozpuszczonego
masła lub
oleju roślinnego1
jajko do posmarowania
bułek, rozmieszane
sezam do posypania
bułekDo zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ
bułki muszą być mocno 'dotlenione'. (przyznam, ze ja wyrabiałam ok. 15 minut ręcznie, na blacie i bułeczki świetnie wyrosły).Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1 , 5 godziny).Wyjmujemy ciasto na blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i kroimy na 12 mniejszych prostokątów.Formujemy dobrze naciągnięte
bułki (tutaj można zobaczyć jak prawidłowo formować
bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 0,5- 1 godziny, aż
bułki podwoją swoją objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.Każdą
bułkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy ziarnem
sezamowym.Pieczemy przez 15-17 min, aż
bułki będą rumiane.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.*jeśli chcemy zrobić
bułki do hot-dogów, to postępujemy dokładnie tak samo, tylko, że formujemy podłużne, a nie okrągłe
bułki.
/na podstawie przepisu Pascala, z moimi zmianami/500 g
mięsa mielonego wieprzowego8
ogórków korniszonów1 biała
cebula (mała)
sól,
pieprz2 łyżki
ketchupu2 łyżki
musztardy2 łyżki
sosu sojowego2
żółtka (jeśli
mięso się rozpada na patelni podczas smażenia, to należy dodać więcej jaj, np. pozostałe
białko)
olej do smażenia
Ogórki i
cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Z
mięsa lepić kulki, spłaszczyć je (kotlet powinien być wielkości
bułki do hamburgera). Smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu, tak by w środku kotlety były dosmażone). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.dodatki:
pomidorysałatacebula (można pominąć)
korniszony2 -3 plastry
żółtego seraketchup,
majonez lub
musztardaBułki rozkrawamy na pół. Posypujemy startym na tarce
serem i wkładamy na chwilę do piekarnika, aż
ser się rozpuści (można również włożyć do mikrofalówki lub zarumienić suche
bułki na patelni i dopiero później posypać
serem). Na
bułkę układamy kotleta,
sałatę, plastry
pomidora,
korniszony (jeśli lubimy to także
cebulę). Smarujemy
ketchupem lub majonezem/musztardą. Zjadamy ze smakiem.
Bułki wypieczone w ramach "wypiekania na śniadanie" zobaczcie również u: Dobrawy, Wiosenki, Małych Kulinariów, Łucji, Agaty,
Magdy, Izy, Bernadetty, Gosi, Marzeny .