ßßß Cookit - przepis na Domowy hamburger

Domowy hamburger

nazwa

Wykonanie

Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zjeść coś na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super mięsko do hamburgera. Całość stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić coś od a do z, bo jak się patrzy na skład bułek do hamburgerów dostępnych w sklepach, to człowiek może się nieźle przerazić. Ten zestaw mogę polecić z czystym sercem.
Wypiek bułek w ramach akcji " wypiekanie na śniadanie ". Przepis Polki z moimi zmianami.
Bułki do hamburgerów lub hot-dogów
/ 12 sztuk/
Zaczyn
340g mąki pszennej (u mnie typ 450, może być wyższy)
15g drożdży świeżych
340g ciepłego mleka (35-38C)
1 łyżka cukru
Drożdże rozrabiamy z mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Zostawiamy na 5-10 minut, by podrosły. Następnie mieszamy z resztą mąki mieszamy. Zakrywamy miskę folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zaczyn potroi swoją objętość (ja owinęłam dodatkowo kocem i zaczyn podrósł w ciągu godziny. Jeśli mamy zimniej to może rosnąć nawet 2 godziny).
Ciasto właściwe
215 g pszennej mąki (typ jak wyżej)
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
2 żółtka
5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
1 jajko do posmarowania bułek, rozmieszane
sezam do posypania bułek
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'. (przyznam, ze ja wyrabiałam ok. 15 minut ręcznie, na blacie i bułeczki świetnie wyrosły).
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1 , 5 godziny).
Wyjmujemy ciasto na blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i kroimy na 12 mniejszych prostokątów.
Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj można zobaczyć jak prawidłowo formować bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 0,5- 1 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamowym.
Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.
*jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów, to postępujemy dokładnie tak samo, tylko, że formujemy podłużne, a nie okrągłe bułki.
/na podstawie przepisu Pascala, z moimi zmianami/
500 g mięsa mielonego wieprzowego
8 ogórków korniszonów
1 biała cebula (mała)
sól, pieprz
2 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 żółtka (jeśli mięso się rozpada na patelni podczas smażenia, to należy dodać więcej jaj, np. pozostałe białko)
olej do smażenia
Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Z mięsa lepić kulki, spłaszczyć je (kotlet powinien być wielkości bułki do hamburgera). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu, tak by w środku kotlety były dosmażone). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
dodatki:
pomidory
sałata
cebula (można pominąć)
korniszony
2 -3 plastry żółtego sera
ketchup, majonez lub musztarda
Bułki rozkrawamy na pół. Posypujemy startym na tarce serem i wkładamy na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści (można również włożyć do mikrofalówki lub zarumienić suche bułki na patelni i dopiero później posypać serem). Na bułkę układamy kotleta, sałatę, plastry pomidora, korniszony (jeśli lubimy to także cebulę). Smarujemy ketchupem lub majonezem/musztardą. Zjadamy ze smakiem.
Bułki wypieczone w ramach "wypiekania na śniadanie" zobaczcie również u: Dobrawy, Wiosenki, Małych Kulinariów, Łucji, Agaty, Magdy, Izy, Bernadetty, Gosi, Marzeny .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/05/Domowy-hamburger-i-najlepsze-bulki-do-hamburgerow.html