ßßß Cookit - przepis na Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Wykonanie

Gołąbki tradycyjne, zwłaszcza w sezonie na świeżą kapustę, mają najlepszy smak i są łatwiejsze w przygotowaniu. Liście kapusty miękną szybko podczas krótkiego blanszowania. Wczesniej tylko trzeba wykroić głąb wraz z przylegającymi grubymi nerwami na kształt stożka. Dzięki temu w garnku łatwo rozchylić liście, żeby kapusta równowmiernie i szybko zmiękła.
Składniki
spora biała kapusta
około 60 dag mięsa mielonego
około 1,5 - 2 szklanki ugotowanego ryżu (80-100 g suchego ryżu)
1 jajo
bułka lub gruba kromka chleba do zamoczenia
1 cebula
2 spore ząbki czosnku
kilka listków świeżych ziół - na przykład tymianek, oregano, cząber
łyzeczka płaska pieprzu ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
łyzeczka majeranku
płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta pieprzu chilli lub pieprzu czarnego
sól do smaku
Składniki do szybkiego sosu pomidorowego I i przygotowanie LINK lub poniżej przepis
Sos pomidorowy II sposób
200 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
około 1 litra wody
1 spora łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
płaska łyzeczka ziółprowansalskich i szczypta ziołowego pieprzu
płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki mielonej chilli
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Do gotującej wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, sól, pieprz, cukier. Wyrabiam w szklance mąkę z przecierem i odrobiną wody na gładko i dolewam gorącego płynu jeszcze raz tyle. Mieszam energicznie i wlewam zaklepkę do całości. Jeśli sos nie jest odpowiednio kwaśny, dodaje trochę soku z cytryny lub octu balsamicznego. Sos powinien być dosyć gęsty, gdyż w czasie gotowania gołąbków powstaje dodatkowy sos z mięsa i kapusty, który go trochę rozrzedza.
Przygotowanie kapusty
Przepis na filmie LINK
Zrywam wierzchnie liście, bo łykowate i raczej niesmaczne. Wydrążam głąba dość obficie wraz z przylegającymi bardziej twardymi nerwami liści na kształt stożka, uważając by nie przebić kapusty na wylot, by nie uszkodzić liści. Wkładam do wrzątku, ale nie gotuję lecz parze około 10 minut w temperaturze około 95 stopni C. Obracam kapustę, jesli nie zalewa ją dobrze woda. Warto rozszerzyć liscie od strony głąba, żeby łatwiej zmiękły pod wpłwem temperatury. Nie przedłużam, zeby kapusta nie zmiękkła za nadto, żeby dało się w liście pozawijać farsz. Kapustę osączam i studzę. Rozbieram ostroznie z liści i cieniuje główny środkowy nerw liści, żeby były elastyczne i łatwe do rolowania.
Farsz do gołąbków
Do zeszklonej posiekanej drobno cebuli dodaje posiekany czosnek ze świeżymi ziołami i zioła suszone. Od momentu dodania czosnku krótko podsmażam całość, kilkanaście sekund, żeby czosnek i papryka i zioła się nie przypaliły i zaraz dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję także jajo, ugotowany ryż, około płaskiej łyżeczki soli i dokładnie wyrabiam.
Gołąbki przygotowanie
Wykładam na początek liścia u nasady porcję farszu. Zawijam na raz a potem zakładam boki liścia do środka, jak paczuszkę i roluję gołąbki do końca, w kierunku cienkich części liścia. Układam gołąbki ciasno w naczyniu tak, żeby ostatnie zawinięcie liścia znalazło się na spodzie. Dzieki temu nie potrzeba używać wykałaczek ani nici do zabezpieczenia. Zalewam gorącym sosem i gotuję w piekarniku pod przykryciem około 30 minut od zagotowania w temperaturze na poczatku 185 stopni C, Pod koniec można obnizyć temperaturę do 150 stopni, żeby gołąbki w sosie nie gotowały się raptownie. U mnie trwa to w całości około godziny czasu a zimą ze starszą kapustą około 20 minut dłużej.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
/>
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/06/goabki-tradycyjne-z-miesem-i-ryzem.html