ßßß

Składnikispora biała kapustaokoło 60 dag mięsa mielonegookoło 1,5 - 2 szklanki ugotowanego ryżu (80-100 g suchego ryżu)1 jajobułka lub gruba kromka chleba do zamoczenia1 cebula2 spore ząbki czosnkukilka listków świeżych ziół - na przykład tymianek, oregano, cząberłyzeczka płaska pieprzu ziołowegoszczypta ziół prowansalskichłyzeczka majerankupłaska łyżeczka mielonej papryki słodkiejszczypta pieprzu chilli lub pieprzu czarnegosól do smakuSkładniki do szybkiego sosu pomidorowego I i przygotowanie LINK lub poniżej przepisSos pomidorowy II sposób200 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratuokoło 1 litra wody1 spora łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej2-3 liście laurowe3-4 ziarna ziela angielskiegopłaska łyzeczka ziółprowansalskich i szczypta ziołowego pieprzupłaska łyżeczka papryki słodkiejszczypta papryki mielonej chillisól, cukier do smakuPrzygotowanie:Do gotującej wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, sól, pieprz, cukier. Wyrabiam w szklance mąkę z przecierem i odrobiną wody na gładko i dolewam gorącego płynu jeszcze raz tyle. Mieszam energicznie i wlewam zaklepkę do całości. Jeśli sos nie jest odpowiednio kwaśny, dodaje trochę soku z cytryny lub octu balsamicznego. Sos powinien być dosyć gęsty, gdyż w czasie gotowania gołąbków powstaje dodatkowy sos z mięsa i kapusty, który go trochę rozrzedza.Przygotowanie kapustyPrzepis na filmie LINKZrywam wierzchnie liście, bo łykowate i raczej niesmaczne. Wydrążam głąba dość obficie wraz z przylegającymi bardziej twardymi nerwami liści na kształt stożka, uważając by nie przebić kapusty na wylot, by nie uszkodzić liści. Wkładam do wrzątku, ale nie gotuję lecz parze około 10 minut w temperaturze około 95 stopni C. Obracam kapustę, jesli nie zalewa ją dobrze woda. Warto rozszerzyć liscie od strony głąba, żeby łatwiej zmiękły pod wpłwem temperatury. Nie przedłużam, zeby kapusta nie zmiękkła za nadto, żeby dało się w liście pozawijać farsz. Kapustę osączam i studzę. Rozbieram ostroznie z liści i cieniuje główny środkowy nerw liści, żeby były elastyczne i łatwe do rolowania.Farsz do gołąbkówDo zeszklonej posiekanej drobno cebuli dodaje posiekany czosnek ze świeżymi ziołami i zioła suszone. Od momentu dodania czosnku krótko podsmażam całość, kilkanaście sekund, żeby czosnek i papryka i zioła się nie przypaliły i zaraz dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję także jajo, ugotowany ryż, około płaskiej łyżeczki soli i dokładnie wyrabiam.Gołąbki przygotowanieWykładam na początek liścia u nasady porcję farszu. Zawijam na raz a potem zakładam boki liścia do środka, jak paczuszkę i roluję gołąbki do końca, w kierunku cienkich części liścia. Układam gołąbki ciasno w naczyniu tak, żeby ostatnie zawinięcie liścia znalazło się na spodzie. Dzieki temu nie potrzeba używać wykałaczek ani nici do zabezpieczenia. Zalewam gorącym sosem i gotuję w piekarniku pod przykryciem około 30 minut od zagotowania w temperaturze na poczatku 185 stopni C, Pod koniec można obnizyć temperaturę do 150 stopni, żeby gołąbki w sosie nie gotowały się raptownie. U mnie trwa to w całości około godziny czasu a zimą ze starszą kapustą około 20 minut dłużej.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika/>