Wykonanie
Witam. Dzisiaj przepis dla amatorów gołąbków w wersji uproszczonej, ale bardzo bardzo pysznej. I choć gołąbkom zawijanym pewnie żadne inne nie dorównują smakiem to te są soczyste, zwarte i miękkie zarazem. Bardzo polecam!


Składniki500 g
mięsa mielonego (najlepsze świeże niemrożone)nieduża połówka
kapusty białejokoło 80 g ugotowanego
ryżu (1/3 części
ryżu w stosunku do jednej części
mięsa)1-2 łyżki
otrębów owsianych lub
bułki tartej1
cebula1
jajo2 ząbki
czosnkułyżeczka
majerankupłaska łyżeczka
pieprzu białegołyżeczka posiekanych świeżych
ziół - liście
tymianku lub
oreganosól,
pieprz do smakukilka łyżek
oleju do smażenia lub
masło klarowane
Sos pomidorowyokoło 1 litra
bulionupuszka
pomidorów w puszce lub 2-3 łyżki gęstego
przecieru pomidorowego4 ziarna
ziela angielskiego2-3
liście laurowepłaska łyżeczka
pieprzu ziołowegosól,
pieprz,
cukier do smaku1 łyżka z brzuszkiem
mąki pszennej lub ziemniaczanej+ 1/3 szklanki zimnej
wodykilka łyżek
śmietany (opcjonalnie) - nie
dawałamPrzygotowaniePrzepis na FILMIEGotuję
ryż na sypko.
Kapustę kroję dość drobno, drobniej niż do typowego drugiego dania. Opłukuję pod bieżącą
wodą i przelewam wrzątkiem. Dodaję do podsmażonej wcześniej posiekanej
cebuli z
czosnkiem i
ziołami. Duszę pod przykryciem krótko około 2 minut, jak
młoda kapusta majowa. Doprawiam
solą i
pieprzem. Mieszam, żeby odparował nadmiar soku. Objętościowo
kapusty po podduszeniu mam prawie tyle co
mięsa mielonego. Wiadomo -Im mniej
kapusty tym lepiej farsz się formuje,Mieszam
mięso mielone z
ryżem,
kapustą,
jajkiem,
otrębami, szczyptą
soli i
pieprzu. Formuję kotleciki. Wkładam na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęły i stężały. Smażę krótko na rumiano bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu, żeby ścięło się
białko po wierzchu. Do gorącego lub gotującego rosołu (
bulionu) dodaję przecier,
przyprawy na smak i zagęszczam
mąką dobrze rozbełtaną w wodzie. Zagotowuję sos i wlewam do kotletów-gołąbków, ułożonych w naczyniu żaroodpornym lub garnku przeznaczonym do piekarnika. Zapiekam około 30-35 minut w temperaturze 185 stopni C. grzałka góra-dół.Polecam przepis na kotlety mielone z
kalafioremŻyczę smacznego!Pozdrawiam Weronika