ßßß
1 szklanka z czubem mąki (około 200 g - mąka typ 480)10-15 g świeżych drożdży1-2 łyżki oleju (lniany, rzepakowy, oliwa)płaska łyżeczka soli1 łyżeczka cukruokoło pół szklanki ciepłej wody - 125 mlPrzygotowanie ciastaPrzepis na filmieMąkę mieszam dokładnie ze solą. Robię w niej dołek, wsypuję drożdże, cukier i polewam niewielką ilością ciepłej wody - lub mieszam drożdże osobno w garnuszku z odrobiną wody, cukru i czekam, żeby podrosły. Kiedy zbierająca się pianka na drożdżach idzie do góry, dodaję olej, pozostałą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto, które powinno być miękkie, ale zwarte.Wyrabiam około 2-3 minut i odstawiam pod przykryciem w miejsce ciepłe do wyrośnięcia minimum na 30 minut. Ciasto im dłużej rośnie tym jest lepsze i smaczniejsze.Po podrośnięciu przerabiam ciasto kilka razy i przy pomocy wałka lub rozciągając rękoma, modeluję okrągły placek, który trafia do wysmarowanej ceramicznej formy lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Jeszcze przed wykładaniem nadzienia ciasto musi znowu podrosnąć - trwa to mniej więcej około 15-20 minut. Możemy na ciasto nic nie wykładać, lecz polać niewielką ilością oleju i powyciskać w nim coś na kształt dziurek, na styl włoski. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C lub wyższej, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.Składniki do nadzienia
1 średnia cukinia2-3 pieczarkikawałek pora (dolna część)100 g boczku (użyłam gotowanego)100 g sera żółtego do starcia1 spory ząbek czosnkuokoło 150 g pomidorków koktajlowychszczypta ziół prowansalskich i słodkiej mielonej paprykikilka lub więcej liści świeżej bazylii lub szczypta suszonej1-2 łyżki oleju do smażenia lub trochę tłuszczu z wytopionego boczku do podsmażenia warzywsól pieprz do smakuPrzygotowanie pizzyNa niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam chwilę pokrojonego pora i zaraz dodaję pokrojoną w pół-plastry cukinię. Podsmażam około 2 minut, często mieszając. Dodaję pokrojone pieczarki i rozdrobniony czosnek. Przyprawiam do smaku ziołami, papryką, solą i pieprzem. Duszę jeszcze dwie minuty i dodaję posiekane liście świeżej bazylii. Mieszam i wyłączam grzanie.Na wyrośniętym cieście (ciasto rośnie dwa razy po wyrobieniu i w formie przed pieczeniem) układam pokrojony boczek, którego wytopiłam wcześniej na patelni z nadmiaru tłuszczu. Potem układam cukinię z pieczarkami a na wierzchu kilkanaście pomidorków przekrojonych na połówki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra-dół. Pod koniec posypuję ciasto tartym serem, obniżam temperaturę na 180 stopni C i zapiekam około 2 minut.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika