Wykonanie
Witam kochani. Ostatnio robiłam pizzę z
cukinią,
pieczarkami i tradycyjnie z tartym
serem. Podejrzewałam, ze będzie pyszna, bo przecież
cukinia świetnie się komponuje, ale kiedy spróbowałam to byłam zachwycona - nic tylko: jeść, jeść i jeść.
Sprawdzone ciasto na pizzęskładniki na pizzę o średnicy ok. 30 cm
1 szklanka z czubem
mąki (około 200 g -
mąka typ 480)10-15 g świeżych
drożdży1-2 łyżki
oleju (lniany, rzepakowy,
oliwa)płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruokoło pół szklanki ciepłej
wody - 125 mlPrzygotowanie ciastaPrzepis na filmie
Mąkę mieszam dokładnie ze
solą. Robię w niej dołek, wsypuję
drożdże,
cukier i polewam niewielką ilością ciepłej
wody - lub mieszam
drożdże osobno w garnuszku z odrobiną
wody,
cukru i czekam, żeby podrosły. Kiedy zbierająca się pianka na drożdżach idzie do góry, dodaję
olej, pozostałą
wodę i zaczynam wyrabiać ciasto, które powinno być miękkie, ale zwarte.Wyrabiam około 2-3 minut i odstawiam pod przykryciem w miejsce ciepłe do wyrośnięcia minimum na 30 minut. Ciasto im dłużej rośnie tym jest lepsze i smaczniejsze.Po podrośnięciu przerabiam ciasto kilka
razy i przy pomocy wałka lub rozciągając rękoma, modeluję okrągły placek, który trafia do wysmarowanej ceramicznej formy lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną
mąką. Jeszcze przed wykładaniem nadzienia ciasto musi znowu podrosnąć - trwa to mniej więcej około 15-20 minut. Możemy na ciasto nic nie wykładać, lecz polać niewielką ilością
oleju i powyciskać w nim coś na kształt dziurek, na styl włoski. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C lub wyższej, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.Składniki do nadzienia
1 średnia
cukinia2-3
pieczarkikawałek
pora (dolna część)100 g
boczku (użyłam gotowanego)100 g
sera żółtego do starcia1 spory ząbek
czosnkuokoło 150 g
pomidorków koktajlowychszczypta
ziół prowansalskich i słodkiej mielonej
paprykikilka lub więcej liści świeżej
bazylii lub szczypta suszonej1-2 łyżki
oleju do smażenia lub trochę tłuszczu z wytopionego
boczku do podsmażenia warzyw
sól pieprz do smakuPrzygotowanie pizzyNa niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam chwilę pokrojonego
pora i zaraz dodaję pokrojoną w pół-plastry
cukinię. Podsmażam około 2 minut, często mieszając. Dodaję pokrojone
pieczarki i rozdrobniony
czosnek. Przyprawiam do smaku
ziołami,
papryką,
solą i
pieprzem. Duszę jeszcze dwie minuty i dodaję posiekane liście świeżej
bazylii. Mieszam i wyłączam grzanie.Na wyrośniętym cieście (ciasto rośnie dwa
razy po wyrobieniu i w formie przed pieczeniem) układam pokrojony
boczek, którego wytopiłam wcześniej na patelni z nadmiaru tłuszczu.
Potem układam
cukinię z
pieczarkami a na wierzchu kilkanaście
pomidorków przekrojonych na połówki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra-dół. Pod koniec posypuję ciasto tartym
serem, obniżam temperaturę na 180 stopni C i zapiekam około 2 minut.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika