ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie porowo-czosnkowym

Śledzie w sosie porowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Śledzie to idealny smaczny składnik do sałatek i przystawek. Do tego są to tanie i zdrowe ryby, bogate w cenne nienasycone tłuszcze, dzięki którym lepiej pracuje serce, mózg i cała maszyneria w najważniejszych układach organizmu. Proste dodatki, jak cebula, olej, sok z cytryny, por, czy jabłko sprawiają, że przystawki są bardzo pyszne, więc do roboty kochani... Chciałam powiedzieć bardzooo polecam!
Składniki
6-8 płatów śledziowych matias
około 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 jabłka
2-3 ząbki czosnku
1 spory por
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Przepis na filmie
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez noc, ale jeśli częściej zmienimy zimną wodę, potrwa to tylko kilka godzin.
Odsączam solidnie nadmiar wody ze śledzi polewam je sokiem z cytryny. Odstawiam na około 30 minut.
Umytego, pokrojonego w drobne plasterki pora podsmażam na 1/3 części oleju, bardzo krótko, około minuty i zaraz dodaję drobno pokrojony czosnek i natkę z pietruszki (zimą można dodawać natkę suszoną) oraz szczyptę soli. Mieszam i po chwili odstawiam do wystudzenia.
Do jogurtu lub śmietany dodaję pokrojone w niedużą kostkę jabłka, musztardę, miód, szczyptę soli, pieprzu i podsmażone warzywa. Mieszam i zabieram się do krojenia śledzi w paski lub w kostkę. Łączę śledzie z sałatką. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby składniki przeszły przyprawami i smakiem śledzi. Po wyjęciu ponownie próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą, sokiem z cytryny, miodem lub pieprzem
Życzę smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/01/sledzie-w-sosie-porowo-czosnkowyym.html