Wykonanie
Śledzie to idealny smaczny składnik do sałatek i przystawek. Do tego są to tanie i zdrowe
ryby, bogate w cenne nienasycone tłuszcze, dzięki którym lepiej pracuje
serce, mózg i cała maszyneria w najważniejszych układach organizmu. Proste dodatki, jak
cebula,
olej,
sok z cytryny,
por, czy
jabłko sprawiają, że przystawki są bardzo pyszne, więc do roboty kochani... Chciałam powiedzieć bardzooo polecam!
Składniki6-8 płatów
śledziowych matiasokoło 250 ml gęstego
jogurtu naturalnego lub chudej
śmietany1-2
jabłka2-3 ząbki
czosnku1 spory
porsok z połowy
cytryny1 łyżeczka
musztardy lub
chrzanu2-3 łyżki
oleju tłoczonego na zimno1-2 łyżeczki
miodu2 łyżeczki posiekanej
natki z
pietruszkisól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez noc, ale jeśli częściej zmienimy zimną
wodę, potrwa to tylko kilka godzin.Odsączam solidnie nadmiar
wody ze
śledzi polewam je
sokiem z cytryny. Odstawiam na około 30 minut.Umytego, pokrojonego w drobne plasterki
pora podsmażam na 1/3 części
oleju, bardzo krótko, około minuty i zaraz dodaję drobno pokrojony
czosnek i
natkę z
pietruszki (zimą można dodawać
natkę suszoną) oraz szczyptę
soli. Mieszam i po chwili odstawiam do wystudzenia.Do
jogurtu lub
śmietany dodaję pokrojone w niedużą kostkę
jabłka,
musztardę,
miód, szczyptę
soli,
pieprzu i podsmażone warzywa. Mieszam i zabieram się do krojenia
śledzi w paski lub w kostkę. Łączę
śledzie z
sałatką. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby składniki przeszły
przyprawami i smakiem
śledzi. Po wyjęciu ponownie próbuję i w razie potrzeby koryguję smak
solą,
sokiem z cytryny,
miodem lub
pieprzemŻyczę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam Weronika