Wykonanie
Jeśli miałabym wybierać spośród sałatek ze
śledzia to właśnie ta z
jajkiem i z
ziemniakami, ale bez
ogórków, które znacznie zakwaszają i rozrzedzają masę, jest dla mnie niesamowicie pyszna. Bardzo polecam i
daję jej nie tylko dziesięć punktów za smak, ale i za apetyczny wygląd. W sałatkach, jak i w wielu innych daniach liczy się dobór składników i przypraw bez skłonności zrobić przesadzania.
Składnikiporcja na 2 małe salaterki lub jedna dużabardzo łatwa zrobić przygotowania
5-6 płatów
śledziowych matias2-3
ziemniaki ugotowane3
jajka ugotowane na twardo (1
żółtko zostawiam zrobić Dekoracji)1
jabłkosok z
polowy cytryny1 nieduża
cebula5-6 łyżek gęstej chudej
śmietany lub gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
musztardy1-2 łyżeczki
cukru Do smakuSzczypta
soli,
pieprzuPrzygotowanie
Śledzie moczę kilkanaście godzin. Czas moczenia mozna skrócić zrobić 3-4 godzin, wymieniając zimną
wodę co jakiś czasOdlewam
wodę ZE
śledzi i dodatkowo jeszcze odciskam jej nadmiar. Skrapiam
śledzie sokiem z cytryny i odstawiam je na około 30 minut.
Ryba poprawi swój kolor i smak.
Cebulę pokrojoną dosyć drobno przyprawiam
solą i
cukrem. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut.Ugotowane i zimne -
ziemniaki i
jajka - kroję w niezbyt drobna kostkę. Jedno
żółtko zostawiam do dekoracji. Kroję w podobną kostkę
jabłko. Natomiast
Śledzie kroję w nieco grubszą kostkę. Mieszam wszystko na sucho.Ze
śmietany lub
jogurtu lub z mieszanki
jogurtu i
śmietany,
cukru oraz
musztardy, szczypty
soli robię szybki sos i dodaję do niego zamarynowaną
cebulę. Mieszam. Dodaję sos do sałatki i mieszam całość.Próbuję. Jeśli trzeba reguluję smak,
solą,
cukrem i
pieprzem. Jest fantastyczna w smaku. Dekoruję tartym
żółtkiem i
natką z
pietruszki.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika