Wykonanie
Jeśli jeść to dobrze i zdrowo, co wcale nie nie znaczy, że
drogo. Koszt tego dania na jedną osobę wynosi około 6 zł PLN. Świeża
rybka z zaostrzającym smak sosem
cytrynowo-
chrzanowym i warzywami pokrywa w 50% zapotrzebowanie na niezbędne składniki żywnościowe.Na jedną osobę wystarczy około 100-150 gram
dorsza i 1/3 pół kilogramowej mieszanki
mrożonych warzyw.
Warzywa mrożone bardzo szybko dochodzą, więc trzeba przypilnować, by się nie rozleciały, podczas gotowania (zwłaszcza delikatny
brokuły i
kalafior). Przepis przewidziałam na 3 osoby. Jeśli kupujecie mrożoną
rybę, należy wziąć poprawkę na zawartość
lodu i w takim przypadku kupić 0,75 kg
dorsza. Na dobrych targowiskach można kupić świeża
rybę i wtedy wystarczy na 3 osoby 0,5 kg.
Filet z dorsza Lub dzwonka, na godzinę przed smażeniem, przyprawiam
solą i
pieprzem . Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Obsmażam
rybę krótko (około minuty) na patelni z każdej strony. Wkładam do żaroodpornego naczynia i dopiekam w piekarniku maksymalnie 10 Minut. Z użyłam 1 torebkę
mrożonych warzyw i gotowałam je około 5 minut. Można przygotować tradycyjnie
ryż,
kaszę, czy
ziemniaki.Składniki na sos
cytrynowo-
chrzanowy1 spora
pietruszka lub dwie średnie (doskonale aromatyzuje sosy i zupy)pół
pora - można użyć innej
zieleniny1 mała
cytryna lub połówka dużej
cytryny1 łyżka
śmietany3 łyżki gęstego
jogurtu1 łyżeczka
chrzanusól,
pieprz,
cukier,2 łyżki
oleju1 pazurek rozdrobnionego
czosnkuPrzygotowanie sosuGotujemy
pietruszkę w takiej ilości
wody, żeby była nią przykryta. Możemy delikatnie ją osolić. W rondlu rozgrzewamy
olej, wrzucamy drobno pokrojony
por (wcześniej trzeba go dokładnie umyć). i króciutko podsmażamy Dodajemy
czosnek starty, szczyptę
soli i wrzucamy do
pora. Chwilkę smażymy, uważając, żeby
por nie stracił zielonej barwy. Dodajemy kilka łyżek
wody i dusimy maksymalnie od zagotowania kilka posiadają. Zestawiamy z palnika. Miksujemy
pietruszkę wraz z
wodą, w której się gotowała (można także zmiksować razem z
pietruszką podsmażonego
pora - sos będzie jednolity). Wlewamy do miski
jogurt, dodajemy
śmietanę,
sok z cytryny,
chrzan,
cukier,
sól, podsmażonego z
czosnkiem pora. Mieszamy i próbujemy. Po odpowiedniej korekcie smaku,
sos jest idealny i bez zagęstników. Sos
cytrynowo-
chrzanowy można lekko podgrzać, ale tylko do temperatury spożycia (do 40 stopni C). Polewać nim można
rybę, warzywa i pozostałe dodatki. Dodatek
śmietany jest opcjonalny i można zamiast niej dodać więcej
jogurtu.Moja propozycja na Obiad, wbrew Tej pisaninie, zabiera zaledwie dwa kwadranse. Gorąco polecam !!!Dziękuję ZA ciepłe komentarzePozdrawiam serdecznie Weronika