Wykonanie
... jednak i ja robię nie najgorszy. Przepis znany jest w rodzinie od dawna, każdy modyfikuje go wedle uznania. I
powiem z pełnym przekonaniem, że nic nie może się równać ze świeżym
sosem czosnkowym. No może tylko grill z
sosem czosnkowym.... tak. To idealne połączenie, jednak wykorzystuję go w mojej kuchni nie tylko latem w sezonie grillowym :D
Składniki:1 opakowanie dużego
jogurtu lub gęstej
śmietany 18 %3 łyżki
majonezu5-6 ząbków
czosnkusól,
pieprz,
cukierkilka kropel
soku z cytrynyJogurt/śmietanę zmieszać z
majonezem, aż powstanie jednolita konsystencja.
Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do
jogurtu z
majonezem. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. W trakcie przygotowywania trzeba sosu smakować, czy nie jest zbyt ostry lub kwaśny - wtedy dodajemy więcej
cukru, czy za mało pikantny - wtedy nie żałujemy
pieprzu.Do sosu można dodać świeżych
ziół, w szczególności mojej ulubionej
pietruszki :)