Wykonanie
Proste przystawki z jaj pięknie się prezentują i dobrze, bo przecież jemy oczami. Teraz wiosną są wyjątkowo smaczne a z dodatkami w szczególności. Polecam gorąco!
Składniki
5 jaj4 średnie
pieczarki - 15 dag1 mała
cebula1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
chrzanu1 łyżka
oleju2 łyżeczki
szczypiorkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1.
Jajka gotuję na twardo około 10 minut(Bardzo ważne, żeby
jaja wkładać na wrzątek, bo inaczej
żółtko niekoniecznie znajdzie się na środku)2. Na patelni rozgrzewam
olej i wrzucam posiekaną drobno
cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojone w niedużą kostkę umyte
pieczarki. Posypuję szczyptą
soli i
pieprzu i duszę około dwóch minut.3. Wystudzone
jajka obieram ze skorupek i kroję wzdłuż. Wyciągam ostrożnie
żółtka.4. Wrzucam
pieczarki do misy. Ścieram do nich cztery
żółtka a jedno starte
żółtko zostawiam do dekoracji. Dodaję
majonez,
chrzan,
przyprawy i mieszam. Nakładam farsz łyżką do
białek i posypuję startym
żółtkiem i posiekanym
szczypiorkiem (już pokazał się w ogródku mój własny - wyśmienity dodatek).Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika