Wykonanie
Składniki na 6 porcji:3
jajka5 dużych
pieczarek1
cebula średniej wielkościpęczek posiekanego
szczypiorku2 łyżeczki
majonezuolej lub
masło do smażenia
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia.
Cebulę oczyścić a następnie pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać
pieczarki, doprawić
solą i
pieprzem do smaku a następnie smażyć jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekany
szczypiorek.Po przestudzeniu dodać 2 łyżeczki
majonezu, po czym dokładnie wymieszać.Przestudzone
jajka przekroić nożem wzdłuż w skorupce. Następnie wydrążyć je ze środka za pomocą łyżki stołowej. Należy zrobić to bardzo delikatnie, by skorupka nie pękła.
Jajka posiekać na drobno i przełożyć do pozostałych składników. Dodać 2 łyżeczki
majonezu i dokładnie wymieszać.Farsz nakładać w puste skorupki
jajek.Moje rady:
Jajka faszerowane są dobrym pomysłem na śniadanie bądź przystawkę. Farsz możemy serwować w wydrążonej skorupce ugotowanego
jajka lub jako dodatek do
pieczywa w postaci pasy jajecznej.