Wykonanie
Jak każda z nas pragnie aby świąteczny stół prezentował się jak najlepiej. Szukając pomysłu na podanie
jajek natknęłam się na oryginalny pomysł który znalazłam w tejże gazetce . Propozycja podania
jajek bardzo mi się spodobała więc u mnie na
stole na pewno będą kicać takie właśnie króliczki.
Do przygotowania króliczków potrzebowałam:10 jaj25 dag
pieczarek1 średnia
cebulka1 łyżka
olejusólpieprz2-3 łyżki
majonezuszczypiorekpieprz ziarnisty
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na połówki.
Cebulę i
pieczarki drobniutko posiekaj, uduś na rozgrzanym
oleju i wystudź. Z
jajek wyjmij
żółtka i wymieszaj je dokładnie z
pieczarkami. Dodaj łyżkę
majonezu, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę.Połówki jaj napełnij farszem. Na każdą połówkę wyciśnij szprycą do
tortów majonez, tworząc główkę króliczka.
Szczypiorek utnij na ukos i zrób uszy króliczka. Z kawałeczków
żółtka zrób oczy, z ziarenek
pieprzu noski.Smacznego
jajka!