ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie keczupu

Przygotowanie keczupu

nazwa

Wykonanie

Taki pyszny sos pomidorowy zrobicie z łatwością podczas przygotowywania pizzy (przepis na pizzę z grzybami i serem - ze zdjęcia) lub innego dania, jak gołąbki, czy spaghetti. Nie wszyscy mamy pod ręką domowy przecier, ale jeśli można znaleźć szanującej się marki dobry koncentrat bez konserwantów to ten przepis jest po prostu idealny - pyszny i łatwy.
Składniki:
słoiczek dobrego przecieru o pięknej czerwonej barwie
2 pazurki czosnku
2 łyzki oleju lub więcej według uznania
szczypta soli
1 solidna łyżeczka cukru lub więcej, według uznania
szczypta ziół prowansalskich
szczypta bazylii
trochę świeżo zmielonego pieprzu lub odrobinka chilli
niewielka ilość wody do rozcieńczenia koncentratu
Na delikatnie rozgrzany tłuszcz dodaję starty czosnek, cukier i sól. Natychmiast dodaje koncentrat i odrobinę wody. Nie można pozwolić, by się czosnek przypalił, bo wówczas keczup znacznie straci na smaku. Czosnek ma się jedynie króciutko przysmażyć, nawet się nie rumienić. Mieszamy dokładnie całość i dodajemy roztarte w dłoniach zioła lub jeszcze lepiej świeże, drobniutko posiekane i nieco zmielonego pieprzu. Regulujemy gęstość sosu wodą i próbujemy. Gotujemy dosłownie pół minuty, by uwolnić ziołowe olejki, dodajemy w razie potrzeby wodę i to wszystko. Przygotowanie zajmuje maksymalnie około 2 minut. Sos można modyfikować, jeśli macie czas i dodać do niego na przykład: drobniutko posiekanej natki z pietruszki. Z pewnością dodatkowo zyska na smaku. Polecam serdecznie.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/11/zrob-sama-pyszny-keczup-w-kilka-minut.html