Wykonanie
Taki pyszny
sos pomidorowy zrobicie z łatwością podczas przygotowywania pizzy (przepis na pizzę z
grzybami i
serem - ze zdjęcia) lub innego dania, jak gołąbki, czy spaghetti. Nie wszyscy mamy pod ręką domowy przecier, ale jeśli można znaleźć szanującej się
marki dobry koncentrat bez konserwantów to ten przepis jest po prostu idealny - pyszny i łatwy.Składniki:słoiczek dobrego przecieru o pięknej czerwonej barwie2 pazurki
czosnku2 łyzki
oleju lub więcej według uznaniaszczypta
soli1 solidna łyżeczka
cukru lub więcej, według uznaniaszczypta
ziół prowansalskichszczypta
bazyliitrochę świeżo zmielonego
pieprzu lub odrobinka
chilliniewielka ilość
wody do rozcieńczenia koncentratuNa delikatnie rozgrzany tłuszcz dodaję starty
czosnek,
cukier i
sól. Natychmiast dodaje koncentrat i odrobinę
wody. Nie można pozwolić, by się
czosnek przypalił, bo wówczas
keczup znacznie straci na smaku.
Czosnek ma się jedynie króciutko przysmażyć, nawet się nie rumienić. Mieszamy dokładnie całość i dodajemy roztarte w dłoniach
zioła lub jeszcze lepiej świeże, drobniutko posiekane i nieco zmielonego
pieprzu. Regulujemy gęstość sosu
wodą i próbujemy. Gotujemy dosłownie pół minuty, by uwolnić
ziołowe olejki, dodajemy w razie potrzeby
wodę i to wszystko. Przygotowanie zajmuje maksymalnie około 2 minut. Sos można modyfikować, jeśli macie czas i dodać do niego na przykład: drobniutko posiekanej
natki z
pietruszki. Z pewnością dodatkowo zyska na smaku. Polecam serdecznie.