Wykonanie
Kolejna porcja
ogórków, które zebrałam na grządkach wymusiła na mnie wymyślenie co z nich zrobić. Półki są pełne
ogórków kiszonych,
korniszonych i sałatki z
ogórków na zimę . Dlatego nadszedł czas, aby wymyślić kolejną odsłonę
przetworów na zimę. Tym razem trafiło na
ogórki krokodylki, których smak poznałam dzięki znajomej. Chcąc odtworzyć ten smak szukałam inspiracji na innych blogach kulinarnych do momentu, gdy natrafiłam na przepis z bloga Pyszne Kaprysy .
Ogórki krokodylki z dodatkiem sproszkowanej
papryki chilli mają ostry smak i doskonale nadają się jako dodatek do obiadu, czy też przekąska na imprezę.Porcja na 4 słoiki o pojemności 250 mlSkładniki:3 kg
ogórków gruntowych ( małe i średniej wielkości),4 ząbki
czosnku,11 łyżek
oleju,1 i 1/2 szklanki
octu,4 łyżki
soli,4 łyżeczki
chilli w proszku,50 dag
cukru,
pieprzPrzygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić w słupki, zasolić i odstawić na 2 godziny, aby puściły
wodę. Po tym czasie przygotować dwie zalewy. W rondlu przygotować zalewę pierwszą, czyli podgrzać
olej i pokrojony
czosnek. W drugim garnku zagotować
ocet z
cukrem, mieszać drewnianą łyżką i koniecznie przykryć, aby
ocet nie parował. Następnie po zagotowaniu obu zalew wymieszać je ze sobą i dodać
chilli. Z
ogórków należy odlać
wodę, lecz jej nie wylewać. Odsączone
ogórki zalać przygotowaną zalewą i pozostawić na dwie godziny. Do umytych słoików ciasno nałożyć
ogórki( ja wkładałam łyżką) i zalać zalewą do pełna. Gdy nie starczy zalewy do napełnienia słoików dolać
wodę z
solą pozostałą po odsączeniu
ogórków. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 min. Dno dużego garnka wyłożyć ścierką, nalać
wodę i wstawić słoiki. Pamiętać, aby nie dotykały się ze sobą, gdyż mogą pęknąć. Za pasteryzowane
ogórki odstawić do wystygnięcia. Najlepiej smakują po kilku tygodniach od przygotowania.