Wykonanie
Przepyszne, ostro- słodkie
ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie.
składniki na 4 - 5 litrowych słoików2,5 kg średnich
ogórków gruntowych1,5 łyżki
soli1 łyżeczka
papryczki chili w proszku2 główki
czosnku1/2 kg
cukru1,5 szklanki
octu 10 %1/4 szklanki
olejuprzepisDokładnie umyte
ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki
czosnku w większą kostkę.Następnie
ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony
czosnek, wsypujemy
sól oraz
paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny.Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy
ocet, wsypujemy
cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy
olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia.Ciepłą zalewę wlewamy do
ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę.Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy
ogórki i wlewamy zalewę z
czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.