Wykonanie
Diabelsko pikantne
ogórki! Im mniejsze cząstki warzyw tym ostrzejszy smak. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale w momencie przekładania do słoików są już gotowe do spożycia. Z podanych składników wyszło 5 słoików o pojemności pół litra.Składniki
ogórki, 2 i 1/2 kg
sól, 4 łyżki
chili w proszku, 2 łyżeczki
czosnek, pół dużej główki
cukier, 1/2 kg
olej, 8 łyżek
ocet, 1 i 1/2 szklankiSposób przygotowania
Ogórki pokroić na ćwiartki lub na plastry o grubości 2 centymetrów. Zasypać
solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie powinny puścić
soki. Odlać je, a
ogórki wymieszać z
chili i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Z
wody odlanej z
ogórków,
oleju i
cukru ugotować zalewę. Kiedy zacznie wrzeć dolać
ocet i ponownie zagotować.
Ogórki zalać roztworem. Nie musicie czekać aż wystygnie. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
omega 3 fish oil – the benefits