Wykonanie
Dość długo nie
pisałam , bo zbyt wiele się działo i nie było czasu 😉 Teraz trzeba to nadrobić , tym bardziej ,że nagromadziło się sporo zdjęć i nowych przepisów , bo oczywiście gotowania nie odpuściłam 😉 Dzisiaj jest piękny dzień , piątek , piąteczek , piątunio..więc czas na
przetwory . , czyli na to , co lubię najbardziej 🙂
Pomidorki koktajlowe, obrodziły w tym roku , jak co roku koncertowo ..ale nie martwi mnie, ich nadmiar bo wspaniale smakują zimą , wyciągane z włoskiej zalewy , wykałaczką i zjadane zamiast
chipsów 😉 Niskokaloryczne i pyszne 😉 Więc do roboty …
Składniki :kilka garści
pomidorków koktajlowych4-5 liści świeżej
bazylii na słoik1 duży ząbek
czosnku na słoik1 płaska łyżeczka ziaren
pieprzu na słoik ( słoik około 300 ml )1 łyżka
oleju , także na słoikZalewa :1 l
wody1,5 szklanki
octu spirytusowego 10 %2 szklanki
cukru1 łyżka
soliSkładniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia .
Pomidorki pozbawiamy zielonych szypułek , myjemy i układamy w słoikach , przekładając listkami
bazylii oraz pociętymi ząbkiem
czosnku . Dodajemy
pieprz ,
olej i zalewamy do pełna zimną zalewą . Pasteryzujemy w garnku z
woda ,około 5 minut od zagotowania . Po wyjęciu , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Przed degustacją , pozwólcie im przejść zalewą, przez przynajmniej tydzień . Gotowe 😉 Smacznego !