Wykonanie
Surówka z
pomidorów jest absolutnie genialna. Pięknie wygląda na
stole, przyciąga wzrok już z daleka. Smakuje wybornie, ale to było do przewidzenia -
pomidory z
bazylią od zawsze tworzą zgrany duet. Przepis podpatrzyłam u Natalii, którą miałam przyjemność poznać osobiście podczas warsztatów z Oleofarm. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:-
pomidory - dowolna ilość (może być połączenie różnych odmian),- sos
bazyliowy: garść listków
bazylii, 1 ząbek
czosnku, 3 łyżki
oliwy z oliwek (lub zdrowego
oleju lnianego, np. TAKIEGO), 2 łyżki przegotowanej
wody, 1 łyżka
octu z
czerwonego wina,
sól,
pieprz, odrobina
cukru,- dodatkowo: listki
bazylii do przystrojenia.
Pomidory myjemy, kroimy na dowolne kawałki. Układamy w miseczce/salaterce, przystrajamy listkami
bazylii. Garść listków
bazylii miksujemy z
oliwą z oliwek,
wodą,
octem i
czosnkiem. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Sos wstawiamy do lodówki na ok. 15-30 minut, polewamy
pomidory tuż przed podaniem. Smacznego!