Wykonanie
W średniowiecznej Europie
czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który powaliłby wołu z odległości dwudziestu kroków". Niestety już kilkadziesiąt lat później
czosnek zaczęto postrzegać jako pożywienie biedoty i wieśniaków, niegodne wybrednego podniebienia wyższych klas.Na szczęście w dzisiejszych czasach mamy gumy do żucia i możemy się z czystym sumieniem zajadać potrawami z dodatkiem
czosnku. A i nasz stosunek do dobroczynnych właściwości
czosnku jest bardziej przychylny. Stawiamy na naturalne pokarmy i wyrazisty smak. Pokochaliśmy
przyprawy i kiedyś mało popularne warzywa i odkrywamy je na nowo.Mamy dla was dzisiaj przepis na
czosnek marynowany. Może być znakomitym dodatkiem do
pieczonych mięs, nada im aromatu i wyrazistości. A po upieczeniu możemy go rozsmarować na podpieczonym kawałku
razowego pieczywa i traktować jako skromną przystawkę.Potrzebujemy:3 główki
czosnku20 g
cukru1 łyżeczkę
soli0,5 litra
wody100 ml
octu spirytusowego 10%Wykonanie:Główki
czosnku oddzielamy i obieramy każdy ząbek.
Wodę mieszamy z
cukrem,
octem i
solą i gotujemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy
czosnek, który gotujemy przez 1 minutę. Wszystko przelewamy do wyparzonych słoiczków i porządnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i studzimy, Przechowujemy w lodówce.
Czosnek taki jest najsmaczniejszy po 2 tygodniach.Smacznego!