ßßß Cookit - przepis na Czosnek marynowany

Czosnek marynowany

nazwa

Wykonanie

W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który powaliłby wołu z odległości dwudziestu kroków". Niestety już kilkadziesiąt lat później czosnek zaczęto postrzegać jako pożywienie biedoty i wieśniaków, niegodne wybrednego podniebienia wyższych klas.
Na szczęście w dzisiejszych czasach mamy gumy do żucia i możemy się z czystym sumieniem zajadać potrawami z dodatkiem czosnku. A i nasz stosunek do dobroczynnych właściwości czosnku jest bardziej przychylny. Stawiamy na naturalne pokarmy i wyrazisty smak. Pokochaliśmy przyprawy i kiedyś mało popularne warzywa i odkrywamy je na nowo.
Mamy dla was dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Może być znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, nada im aromatu i wyrazistości. A po upieczeniu możemy go rozsmarować na podpieczonym kawałku razowego pieczywa i traktować jako skromną przystawkę.
Potrzebujemy:
3 główki czosnku
20 g cukru
1 łyżeczkę soli
0,5 litra wody
100 ml octu spirytusowego 10%
Wykonanie:
Główki czosnku oddzielamy i obieramy każdy ząbek. Wodę mieszamy z cukrem, octem i solą i gotujemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy czosnek, który gotujemy przez 1 minutę. Wszystko przelewamy do wyparzonych słoiczków i porządnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i studzimy, Przechowujemy w lodówce.
Czosnek taki jest najsmaczniejszy po 2 tygodniach.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/02/czosnek-marynowany.html