Wykonanie
Najlepsze, najpyszniejsze, moje ulubione domowe
korniszony. Delikatnie słodkie i niezbyt kwaśne. Przepis dostałam od mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z
Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego
korniszona.
Składniki:
ogórki gruntowedo każdego litrowego słoika: 3 plastry
marchewki, 1/2 łyżeczki
gorczycy, 5 ziaren
ziela angielskiego, 5 ziaren
czarnego pieprzu, 2
liście laurowe, 1 pokrojony ząbek
czosnku, 1 kwiatostan
kopru lub 3 duże gałązki
kopru, 2 cm korzenia
chrzanu - pokrojonyZalewa:3,5 litra
wody0,5 litra
octu spirytusowego 10%8 płaskich łyżek
soli2,5 szklanki
cukru (1 szklanka=250 ml)Przygotowanie:Do wyparzonych słoików włożyć: plastry
marchwi,
czosnek,
koper,
ziele angielskie,
czarny pieprz,
chrzan,
liście laurowe i
gorczycę. Umyte
ogórki ułożyć ściśle w słoikach.Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać
ogórki w słoikach, zakręcić wieczka.Następnie pasteryzować słoiki, wstawiając je do do kąpieli
wodnej (do 3/4 wysokości słoików) na ok. 15 minut.Po pasteryzacji dokręcić wieczka słoików i ustawić je do góry dnem. Słoiki nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego