ßßß Cookit - przepis na Soczysty kurczak - pieczony w całości.

Soczysty kurczak - pieczony w całości.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj post o kurczaku. Nie lubię i nie umiem piec mięsa. Zwykle wychodzi mi suche, nie za dobrze doprawione. A kurczak upieczony w całości to była zupełna porażka, aż do wczoraj....Postanowiłam znaleźć klucz do soczystego kurczaka, przewertowałam internet, blogi, książkę kucharską...i udało się! Kurczak wyszedł soczysty i pyszny.
Składniki:
kurczak - u mnie taki ok. 1,5 kg,
butelka lub puszka piwa - u mnie butelka Heinekena,
2 litry wody,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki soli,
3 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
pieprz,
czerwona słodka papryka - u mnie dość grube kawałeczki suszonej papryki przywiezionej z Krymu,
suszona papryczka chili,
curry,
zioła prowansalskie,
Jak zrobić:
Zaczynamy od dokładnego umycia całego kurczaka. Następnie do dużej miski lub garnka nalewamy dwa litry wody, w której rozpuszczamy sól i cukier. Do tej mikstury wkładamy kurczaka i odstawiamy go do lodówki (mój spędził w lodówce około 5 godzin, najdłużej może stać 24 h).
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wciskamy czosnek, dodajemy olej (oleju tyle, alby wyszła nam dość gęsta pasta). Kurczaka wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy i nacieramy marynatą/pastą, odstawiamy do lodówki (mój kurczak marynował się około 2 godzin).
Na blachę/brytfannę stawiamy butelkę z piwem (połowę piwa odlewamy), na tą butelkę nadziewamy naszego kurczaka. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godzinę. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka - znalazłam informację, że na każdy kilogram kury powinna przypadać godzina pieczenia. Mój kurczak ważył 1,5 kg, ale 1,5 h to byłoby stanowczo za długo. Kurczak wyszedł soczysty (nawet piersi były miękkie i delikatne), lekko czosnkowy. Ja podałam go z pieczonymi ziemniakami i innymi warzywami, które piekły się razem z kurczakiem.
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/11/soczysty-kurczak-pieczony-w-caosci.html