Wykonanie
Dzisiaj post o
kurczaku. Nie lubię i nie umiem piec
mięsa. Zwykle wychodzi mi suche, nie za dobrze doprawione. A
kurczak upieczony w całości to była zupełna porażka, aż do wczoraj....Postanowiłam znaleźć klucz do soczystego
kurczaka, przewertowałam internet, blogi, książkę kucharską...i udało się!
Kurczak wyszedł soczysty i pyszny.Składniki:
kurczak - u mnie taki ok. 1,5 kg,butelka lub puszka
piwa - u mnie butelka Heinekena,2 litry
wody,1/2 szklanki
cukru,1/2 szklanki
soli,3 łyżki
oleju,3 ząbki
czosnku,
pieprz,czerwona
słodka papryka - u mnie dość grube kawałeczki suszonej
papryki przywiezionej z Krymu,suszona
papryczka chili,
curry,
zioła prowansalskie,Jak zrobić:Zaczynamy od dokładnego umycia całego
kurczaka. Następnie do dużej miski lub garnka nalewamy dwa litry
wody, w której rozpuszczamy
sól i
cukier. Do tej mikstury wkładamy
kurczaka i odstawiamy go do lodówki (mój spędził w lodówce około 5 godzin, najdłużej może stać 24 h).Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy wszystkie
przyprawy, wciskamy
czosnek, dodajemy
olej (
oleju tyle, alby wyszła nam dość gęsta pasta).
Kurczaka wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy i nacieramy marynatą/pastą, odstawiamy do lodówki (mój
kurczak marynował się około 2 godzin).Na blachę/brytfannę stawiamy butelkę z
piwem (połowę
piwa odlewamy), na tą butelkę nadziewamy naszego
kurczaka. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godzinę. Czas pieczenia zależy od wagi
kurczaka - znalazłam informację, że na każdy kilogram
kury powinna przypadać godzina pieczenia. Mój
kurczak ważył 1,5 kg, ale 1,5 h to byłoby stanowczo za długo.
Kurczak wyszedł soczysty (nawet piersi były miękkie i delikatne), lekko
czosnkowy. Ja podałam go z pieczonymi
ziemniakami i innymi warzywami, które piekły się razem z
kurczakiem.