Wykonanie
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia
mięsa w coli ale jakoś tak zawsze mi to umknęło. Bardzo nam smakowały tak przygotowane skrzydełka, były lekko słodkie a skórka fajnie pokryła się pikantnym karmelem. Dodatek coli sprawił, że
mięso było soczyste i szybciej się upiekło. O tym jak pachniało w domu podczas pieczenia to chyba nie muszę wspominać.Składniki:kilogram skrzydełek z
kurczakałyżeczka
ziół prowansalskich2 łyżeczki
słodkiej paprykiłyżeczka
przyprawy do kurczakachilli (według gustu)świeżo zmielony
pieprzsólszklanka coli2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnkuSkrzydełka opłukać, odciąć najmniejsze końcówki (nie będą potrzebne).
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z
olejem,
solą i
przyprawami. Natrzeć
mięso i odstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach zalać colą i odstawić na kolejne kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Piec w piekarniku w 200 *C około godziny.