Wykonanie
Przepyszny, aromatyczny obiadek, który robi się "sam" :))
przepis pochodzi z blogu "Przy
kuchennym stole" z moimi małymi zmianami8 - 10 pałek z
kurczaka1
cebula8 ząbków
czosnku1 łyżka
ziół prowansalskich2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka (dałam złocistą Podravka)0,5 łyżeczki
papryki ostrej mielonej0,5 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka
olejuCzosnek przecisnąć przez praskę,
cebulę posiekać.
Przyprawy i
olej wymieszać ze sobą.
Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia, obtoczyć w marynacie, poruszać woreczkiem tak, by
przyprawy ładnie rozeszły się po całości
mięska, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Następnie rękaw z
mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni, następnie woreczek przedziurawić i piec kolejne 20-25 minut, aby
kurczak ładnie się przyrumienił.Potrawę podałam z ziemniaczkami z
koperkiem i surówką z
pomidora,
ogórka małosolnego i
cebulki.