Wykonanie
Dziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je
mieszanką przypraw już w sobotę a
potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem.Składniki:4
udka z kurczaka4 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
kolendry1 łyżeczka
ziół prowansalskichpieprzsólUdka oczyścić i opłukać pod bieżącą
wodą.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z
olejem i
przyprawami. Mieszanką natrzeć
mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika na 200*C i piec około godziny podlewając często wytapiającym się z udek tłuszczem.