Wykonanie
Chyba wszyscy lubimy coś chrupać przed telewizorem. Paluszki,
chipsy, chrupki i inne słone przekąski są może i smaczne (przyznaję się bez bicia, że lubię) ale niekoniecznie zdrowe. Postanowiliśmy od nowego roku odżywiać się zdrowiej więc skusiłam się i wypróbowałam popularny ostatnio przepis na zdrowe chrupki. Smakowały mi, nawet bardzo ale zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Zimne robią się twarde ale można temu zapobiec przechowując je w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakują mocno doprawione
ostrą papryką i
czosnkiem. Wtedy nie czuć tak bardzo charakterystycznego smaku
cieciorki, który niektórym przeszkadza.Składniki:puszka
ciecierzycy (400g)3 łyżki
olejułyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki1/2 łyżeczki
czosnku suszonego1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichpieprzCiecierzycę odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Można użyć też suchej
ciecierzycy- wtedy należy ją moczyć przez noc, a następnie ugotować. Prościej jednak i szybciej jest jest użyć konserwowej.
Olej wymieszać z
przyprawami i dokładnie obtoczyć
ciecierzycę w tej mieszance. Wysypać na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut, od czasu do czasu pomieszać.