ßßß Cookit - przepis na czerwony ryż

czerwony ryż

nazwa

Wykonanie

Świetny dodatek do delikatnych mięs, na przykład kurczaka. Robi się go błyskawicznie i powstaje bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do obiadu.
1 woreczek ( 100 g) białego ryżu
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ( 1 płaska i 0,5)
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty pieprzu cajeńskiego lub ostrej papryki
sól
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy.
W rondlu na 2 łyżkach oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy koncentrat i przyprawy, zasmażamy wszystko przez około 1 minutę, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, ewentualnie dosalamy i gotowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/czerwony-ryz.html