Wykonanie
Chyba najwdzięczniejsza ze wszystkich gatunków dyń jest właśnie Hokkaido. Jest łatwa w obróbce, dobrze się kroi, a skóra nie wymaga obierania, doskonale zmięknie bowiem przy pieczeniu. Smak dyni Hokkaido tez baaardzo nam odpowiada. Nic więc
dziwnego, że gdy tylko znajomy przywiózł nam takie cudowności to długo nie czekały ;) Dzisiaj proponuję Wam pieczoną
dynię w ziołach :) Przepis znalazłam tutaj (klik). Jest cudowna, słodka, mięciuteńka, lekko orzechowa w smaku. Uwielbiam ją i polecam Wam baaardzo :)Składniki:1 średnia
dynia Hokkaidook 8 łyżek
oliwy lub
oleju1-2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskiesól,
pieprzOliwę wymieszać dokładnie z przetartym
czosnkiem i
ziołami. Doprawić.
Dynię umyć, przekroić na pół, a łyżką dokładnie wydrążyć środek z pestkami. Pokroić w kawałki (razem ze skórą) grubości ok 1 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia który dokładnie naoliwić. Każdy kawałek dyni smarować z obydwu stron
oliwą z
przyprawami i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 200 stopni. Po tym czasie włączyć opiekanie i zapiec ok 5 min do ładnego zarumienienia. Podawać samodzielnie lub jako dodatek obiadowy zamiast np
ziemniaków. Smacznego :)