ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

nazwa

Wykonanie

Do tej pory robiłam karkówkę z tego przepisu . Jakiś czas temu, moja teściowa poczęstowała nas karkówką przygotowaną w nieco inny sposób. Bardzo nam posmakowała. Mięso jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Mój mąż szybko odtworzył je u nas w domu.
Składniki:
1,5- 2 kg karkówki
kilka łyżek oleju
3 - 4 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem i ziołami. Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę. Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa. Gotowe mięso studzimy przed krojeniem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Pieczona-karkowka.html