Wykonanie
Do tej
pory robiłam
karkówkę z tego przepisu . Jakiś czas temu, moja teściowa poczęstowała nas
karkówką przygotowaną w nieco inny sposób. Bardzo nam posmakowała.
Mięso jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Mój mąż szybko odtworzył je u nas w domu.
Składniki:1,5- 2 kg
karkówkikilka łyżek
oleju3 - 4 ząbki
czosnku3 - 4 łyżki
ziół prowansalskichsól,
pieprzWykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy
solą i
pieprzem.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z
olejem i
ziołami.
Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę. Zamarynowane
mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram
mięsa. Gotowe
mięso studzimy przed krojeniem.