Wykonanie
Dzisiaj na moim blogu danie dla osób lubiących
dynię.Zapraszam na
dynię Hokkaido zapiekaną z
ziemniakami. Moja
dynia pachnie
czosnkiem i
oregano. Czujemy w niej również lekką nutę
ziół prowansalskich.
Dynia Hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że nie musimy jej obierać. Dzięki temu zachowujemy w potrawach jej piękny,
pomarańczowy kolor.
Składniki (2 porcje):1 mała
dynia Hokkaido (moja ważyła 800 g)1 kg małych
ziemniaków6 dużych ząbków
czosnku3 dojrzałe
pomidory1/5 szklanki
oliwy z oliwek2 czubate łyżeczki
oreganopłaska łyżeczka
ziół prowansalskichczubata łyżka siekanych listków świeżej
pietruszkisólpieprzWykonanie:
Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
Czosnek drobno kroimy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem
pomidorów jest nadać dodatkowego smaku potrawie. Podczas zapiekania będą się rozpadać i otaczać warzywa swoim
sokiem.Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego.Dodajemy
oliwę,
oregano,
zioła prowansalskie,
pietruszkę oraz doprawiamy dość mocno
pieprzem i
solą.Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. (Warzywa muszą zmięknąć i się lekko zrumienić.) Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka
razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy
ziemniaki i
dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście, jeśli zachodzi taka potrzeba.Smacznego :)