ßßß Cookit - przepis na Dynia pieczona z ziemniakami

Dynia pieczona z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na moim blogu danie dla osób lubiących dynię.
Zapraszam na dynię Hokkaido zapiekaną z ziemniakami. Moja dynia pachnie czosnkiem i oregano. Czujemy w niej również lekką nutę ziół prowansalskich. Dynia Hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że nie musimy jej obierać. Dzięki temu zachowujemy w potrawach jej piękny, pomarańczowy kolor.
Składniki (2 porcje):
1 mała dynia Hokkaido (moja ważyła 800 g)
1 kg małych ziemniaków
6 dużych ząbków czosnku
3 dojrzałe pomidory
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2 czubate łyżeczki oregano
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
Czosnek drobno kroimy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem pomidorów jest nadać dodatkowego smaku potrawie. Podczas zapiekania będą się rozpadać i otaczać warzywa swoim sokiem.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Dodajemy oliwę, oregano, zioła prowansalskie, pietruszkę oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. (Warzywa muszą zmięknąć i się lekko zrumienić.) Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy ziemniaki i dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/dynia-pieczona-z-ziemniakami.html