ßßß Cookit - przepis na Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby

Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
papryka słodka i papryka ostra
pikantna przyprawa do kurczaka
przyprawa do gyrosa
zioła prowansalskie, suszona bazylia
patyki do szaszłyków
olej do podsmażenia
Wykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielonego kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jajko. Cebulkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Wsypujemy przyprawy, używamy ich w takich proporcjach aby mięso było słone i pikantne.
Z przygotowanego mięsa formujemy pałki, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Najlepiej jest formułować je mokrymi dłońmi. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy pałki z obu stron na rumiany kolor.
Tak przygotowane kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z frytkami i warzywami.
Danie bierze udział w akcji:
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/04/mini-kebaby-z-kurczaka-na-patyku-shish-kebaby