Składniki:1 podwójny filet z kurczaka2 cebule3 ząbki czosnku1 jajkosól, pieprzpapryka słodka i papryka ostrapikantna przyprawa do kurczakaprzyprawa do gyrosazioła prowansalskie, suszona bazyliapatyki do szaszłykówolej do podsmażeniaWykonanie:Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielonego kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jajko. Cebulkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Wsypujemy przyprawy, używamy ich w takich proporcjach aby mięso było słone i pikantne.Z przygotowanego mięsa formujemy pałki, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Najlepiej jest formułować je mokrymi dłońmi. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy pałki z obu stron na rumiany kolor.Tak przygotowane kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z frytkami i warzywami.Danie bierze udział w akcji: