Wykonanie
Jesień za pasem co wiąże się z odpowiednim przygotowaniem, również kulinarnym. Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie
pomidorów w przetworach.
Dżem pomidorowy można używać zarówno do kanapek,
mięs jak i do innych dań.Składniki3 kg
pomidorów Lima2 szklanki
cukruCzosnek,
papryka chilli,
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskie,
sól pieprz (wszystko według własnych preferencji)Sposób przygotowania:Na początku myjemy
pomidory i kroimy je w kostkę tudzież w "łódeczki", im drobniej pokrojone, tym szybciej się ugotują. Pokrojone już
pomidory wrzucamy do dużej brytfanny lub garnka i zalewamy
wodą by całe były przykryte. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i pozostawiamy na średnim ogniu tak długo aż
woda odparuje, a nasz
dżem stanie się gęsty. Oczywiście w czasie gotowania można, a nawet trzeba próbować naszego
dżemu i dodawać odpowiednie
przyprawy, tak aby odpowiadał on naszym oczekiwaniom. Gotowy
dżem najlepiej przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i zagotować.Smacznego!
Znajdź Nas na: