Wykonanie
Ten przepis to alternatywa do tradycyjnie
marynowanych grzybków w zalewie z
octem spirytusowym. Staram się, jak się da, by go wyeliminować z potraw, przygotowywanych w mojej kuchni lub znacznie zmniejszać jego ilości. W minimalnych ilościach pewnie nie zaszkodzi, ale w nadmiarze...
Składniki do marynaty(na 4 słoiczki po musztardzie około 150 ml pojemności każdy minus pojemność
grzybków)1 szklanka
wodypół szklanki
octu jabłkowego25 ml
octu spirytusowego (2,5 łyżki stołowej)4 ziarna
ziela angielskiego2-3
liście lauroweszczypta
soli1,5 lub nawet 2 łyżeczki
cukruPrzygotowanie
grzybków marynowanych1. Oczyszczone nieduże
grzyby płuczemy krótko w zimnej wodzie. Zalewamy świeżą
wodą, solimy tak, żeby były lekko słone. Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i krótko płuczemy pod bieżącą zimną
wodą. Osączamy na sicie.2. Do wyparzonych słoiczków wkładamy
grzybki do 3/4 wysokości słoiczka, by pływały w zalewie.
3. Wszystkie składniki zalewy łączymy i podgrzewamy do wrzenia . Dodatek
cukru bardzo dobrze podnosi walory smakowe
grzybków. Jeśli go nie dodacie,
grzybki marynowane stracą, niestety, na smaku. Gotujemy około 2 minut i gorącą zalewą uzupełniamy słoiki. Porządnie zakręcamy wyparzone dekielki i wkładamy do garnka. Zalewamy gorącą
wodą i pasteryzujemy w temperaturze rosołowej (
woda nie może bulgotać) przez 10-15 minut. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze 140 stopni C. Po czym, jak ostygną, odwracamy wytarte słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy są szczelne. Jeśli któryś nawalił, trzeba go zużyć w pierwszej kolejności a resztę schować do spiżarni lub piwnicy. Smacznego...Zobacz, jak przechowywać
grzyby