Wykonanie
W mojej kuchni staram się minimalnie wykorzystywać
proszek do pieczenia, czy inne chemiczne poganiacze. Moim ukochanym naturalnym spulchniaczem do wielu wypieków jest piana z
białek, która rewelacyjnie unosi do góry pozostałe składniki. Idąc tym śladem robię często właśnie takie ciasta, czy naleśniki - puszyste, jak suflet - gorąco polecam!Dla dzieci i dla wszystkich, można wzbogacać omletowe naleśniki,
serem,
bakaliami, czy
jabłkiem.Składniki na ciasto :
porcja na 4-5 osób1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
kefiru0,5 szklanki
mleka2
jaja2 łyżeczki
cukru (dodałam trzcinowego)pół płaskiej łyżeczki
solitrochę
oleju do smażenia nalesnikówSkładniki na farsz
3 małe
jabłka pokrojone w kosteczkę lub starte na grubej tarce100 gram
białego sera pokrojonego w kostkę, wymieszanego z 1-2 łyżeczkami
cukru1 łyżka
rodzynek przepłukanych wrzątkiemPrzygotowanie naleśników:1. Ubijamy pianę z
białek na sztywno ze
solą, dodając pod koniec
cukier2.
Mąkę,
żółtka,
kefir,
mleko, mieszamy na sucho na jednolite ciasto, ale nie nadgorliwie, tylko do połączenia3. Dodajemy do ciasta 1/3 piany i delikatnie rozrzedzamy ciasto, posługując się tylko łyżką. Dodajemy pozostałą pianę i mieszamy tylko do powstania jednolitego ciasta.4. Ciasto powinno odstać kilka minut ( i nie opadnie, jeśli nie będziecie mieszać)5. Wsypujemy do ciasta
jabłka,
ser,
rodzynki, delikatnie mieszamy i od razu zaczynamy smażenie. Na pierwszy rzut trzeba podlać trochę
oleju a później można go dodawać bardzo mało lub wcale, jeśli zrobicie to na nieprzywierającej patelni. Smażymy tradycyjnie do delikatnego zrumienienia.
Sufletowe naleśniczki są przepyszne. Bez kokilek możecie się nacieszyć niesamowitym smakiem, polewając je
śmietaną i
sosem malinowym .
Polecam świetny przepis na
śliwki w cieście owsianym