Składniki:- 2 jabłka- 3/4 szklanki mąki pszennej-1/2 szklanka mleka- 1 jajko- szczypta soli- 1 cukier waniliowy- olejSposób przygotowania:1. Białko z solą ubijamy na sztywno.2. W misce mieszamy żółtko z mąką, mlekiem i z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Do ciasta można dodać troszeczkę octu, żeby nie wchłaniało tłuszczu.3. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy nasienie. Plastry zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na mocno rozgrzany olej, po chwili przewracamy, tak by talarki miały złoty kolor.4. Wykładamy na papierowy ręczniczek, na końcu posypujemy cukrem pudrem.