ßßß Cookit - przepis na Jabłka w chrupiącym cieście

Jabłka w chrupiącym cieście

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2 jabłka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej
Sposób przygotowania:
1. Białko z solą ubijamy na sztywno.
2. W misce mieszamy żółtko z mąką, mlekiem i z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Do ciasta można dodać troszeczkę octu, żeby nie wchłaniało tłuszczu.
3. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy nasienie. Plastry zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na mocno rozgrzany olej, po chwili przewracamy, tak by talarki miały złoty kolor.
4. Wykładamy na papierowy ręczniczek, na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/04/jabka-w-chrupiacym-ciescie.html