Wykonanie
Gofry, najlepsze, chrupiące – takie jak w budce nad morzem. Tylko, że tam gofry są robione z gotowych mieszanek a ja sporządzam je ze świeżych produktów, bez spulchniaczy i ulepszaczy .Jeszcze kilka słów o tym jak zrobić idealne gofry.Podstawa to dobra gofrownica – taka o mocy powyżej 1000W. Ja posiadam o mocy 1300W -zakupiłam ją kilka lat temu w sklepie internetowym. To był strzał w dziesiątkę – gofrownica super wypieka gofry, nic nie przywiera i nie muszę jej smarować ani też dodawać
oleju do ciasta – chyba, że chcę bardziej wilgotne gofry.Kto się oprze takim gofrom?!
Gofry2
jajka1 szklanka
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru waniliowego (tutaj)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka,
cukier,
mleko i
mąkę ubić mikserem – ciasto ma
mieć konsystencję ciasta na naleśniki.Do ciasta delikatnie wmieszać ubitą pianę.Gofry piec partiami – około 3 minuty.Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.