ßßß Cookit - przepis na Chrust lany

Chrust lany

nazwa

Wykonanie

Przeglądając przepisy, szukając inspiracji natknęłam się na przepis chrustu lanego [KLIK] Zaciekawił mnie, postanowiłam od razu wypróbować. Moja modyfikacja - zamiast laski wanilii dodałam cukier waniliowy. Nam w smaku przypominają faworki;]
Składniki:
200g mąki pszennej
3 jajka
150ml mleka
szczypta soli
cukier waniliowy (mała torebka)
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do obsypania chrustu.
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy trzepaczką do białości , dodajemy mleko, cukier waniliowy i stopniowo dosypujemy mąkę.
Na końcu dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając.
Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Przekładamy ciasto do butelki z wąską końcówką i wlewamy "pisząc" różne wzory na rozgrzanym oleju.
Smażymy na rumiano z obu stron - trwa to dosłownie chwilkę.
Wyciągamy łyżką cedzakową, następnie kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
* Użyłam butelki z bardzo cienką końcówką, stąd czas smażenia jest bardzo krótki, gdy próbowałam wlewać ciasto łyżką, wychodzi grubsze i trzeba poczekać aby ciasto uzyskało odpowiedni kolor;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/01/chrust-lany.html