Wykonanie

Często zastanawiałam się nad sposobem, jakby tu dodać smaku
twarogom,
serom białym, by na ich widok nie wykrzywiała się, zwłaszcza męska strona. Dodawałam do nich różności, ale i tak coś mi w nich nie pasowało. Ostatnio przetestowałam zamiast ciężkiej
śmietany -
jogurt, co prawda, wcześniej też go dodawałam, ale smak mnie ciągle nie satysfakcjonował. Dopiero dodatek 2-3 łyżeczek
majonezu, odrobiny
cukru trzcinowego i jak zawsze odrobiny
soli i
pieprzu, przemienił smak
sera w aromatyczny posiłek z dodatkiem świeżych warzyw -
rzodkiewki i
szczypiorku. Rozeszła się migiem po
stole, z echem żalu, że już się skończyła.Składniki250 gram dobrego
twarogu1 pęczek
rzodkiewki1 mały pęczek
szczypiorku3 łyżeczki
majonezu4 łyżki
jogurtu1,5 łyżeczki
cukru trzcinowego (może być zwykły)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie sałatkiPrzygotowanie jest bardzo proste: ścieramy umyte
rzodkiewki na tarce z dużymi oczkami i dodajemy
twaróg. W osobnej miseczce robimy sos do
twarogu - mieszamy
majonez z
jogurtem,
cukrem,
pieprzem i
solą. Wlewamy do
twarogu wymieszanego z
rzodkiewką i
szczypiorkiem i mieszamy. Dekorujemy w razie potrzeby
rzodkiewką i
szczypiorkiem. Prosta i wyśmienita przystawka z
twarogu i
rzodkiewki, świetnie prezentuje się na
stole a do tego jest idealna w smaku.