Wykonanie
Ta
sałatka to znak, że wiosna rozgościła się na dobre. Maj w tym roku wyjątkowo nas nie rozpieszcza. Pomimo panującego zimna
rzodkiewki jednak urosły.
Sałatka powstała właśnie z pierwszych działkowych plonów. Sam przepis jest wiekowy, ale tak samo na nowo zachwyca każdej wiosny. Takiej ilości
szczypiorku nie da sie zjeść w żadnej innej kombinacji sałatkowej. Idealna na kolację, pyszna z pajdą chrupiącego
chleba lub świeżą
bagietką.
Składniki na 3 porcje:3
jajkapęczek
rzodkiewekpęczek
szczypiorku2 łyżki
majonezu lub
śmietany lub
jogurtusól,
pieprz do smakuWykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić w kostkę.
Rzodkiewki przekroić na pół, następnie w półtalarki.
Szczypiorek posiekać.Wszystkie pokrojone składniki umieścić w salaterce i wymieszać z
majonezem lub
śmietaną (z
majonezem jest najsmaczniejsza lub pół na pół) .Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Życzę smacznego!CZY WIESZ JAK ZDROWE SĄ
RZODKIEWKI ?
Przesmaczna
rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana była już Egipcjanom przeszło 2 tysiące lat temu i stanowiła wielki przysmak faraonów. Do Europy trafiła za sprawą starożytnych Rzymian, skąd w XIII wieku wiedza o jej uprawie została rozprzestrzeniona na Niemcy. Obecnie warzywo to uprawiane jest niemal w każdym regionie świata, choć dziko rosnącą spotkać można jeszcze jedynie na terenie Chin.
Rzodkiewka dostarcza większości witamin i składników mineralnych.Jest dość dobrym źrodłem witaminy C, 100 g dostarcza 20 , 6 mg tej witaminy.Oprócz tego dostarcza również niewielkich ilości witamin: B1, B2, PP oraz takich składników mineralnych jak: żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź, mangan, molibden i jod.W jednym produkcie występowanie żelaza, miedzi i magnezu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organiźmie, dlatego
rzodkiewki polecane są osobom cierpiącym na niedokrwistość.O rzodkiewkach z racji ich niewielkiej kaloryczności powinny pamiętać osoby z nadwagą, stosujące diety odchudzające.Charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwidując zgagę, ponieważ jest zasadotwórcza (+6).
Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.Warzywo to jednak ze względu na dużą zawartość
olejków, glikozydów i kwasów organicznych powinny unikać osoby z chorobą wrzodową i dwunastnicy. Nie są również wskazane w diecie osób z zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.