Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na bardzo smakowitą
sałatkę, którą zrobiłem kilka dni temu, czyli
sałatkę z
kurczaka,
ogórka zielonego,
jajek,
rzodkiewki i
szczypiorku, z dodatkiem
majonezu i
jogurtu greckiego.Jest to
sałatka idealna zarówno na kolację, jak i śniadanie (także wielkanocne) czy do pudełka i tak wspaniała w smaku, że cała duża miska zniknęła w mgnieniu oka.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania takiej sałatki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:-
filet z piersi kurczaka- 4-5
jajek (ja użyłem 5)- pęczek
rzodkiewek (około 10 sztuk)- pęczek
szczypiorku-
ogórek zielony- 3 łyżki
majonezu- 2 łyżki gęstego
jogurtu (najlepiej greckiego)-
sól,
pieprzSposób wykonania:1)
Filet z piersi kurczaka gotujemy przez 20 na parze w parowarze lub pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C, a następnie kroimy w niewielką kostkę.
2)
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
3)
Rzodkiewki,
szczypiorek i
ogórka myjemy i osuszamy.
Rzodkiewkę kroimy na półplasterki.
Ogórka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne (dzięki temu
sałatka nie będzie wodnista) i kroimy w grubszą kostkę.
Szczypiorek siekamy.
4) Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Część
szczypiorku i
rzodkiewki pozostawiamy do posypania sałatki.5) W małej misce łączymy
majonez i
jogurt, doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, po czym dodajemy powstały sos do miski z pozostałymi produktami.6) Całość ostrożnie mieszamy.7) Dekorujemy odłożonymi wcześniej dodatkami i posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem.
Sałatkę można także położyć na liściach
sałaty, czy łódeczkach z liści
cykorii.
Smacznego =)