Wykonanie
Przepisem na domową
kiełbaskę, bez zbędnych dodatków, zwłaszcza toksycznej saletry, dzielę się chętnie, bo bardzo mi zależy, żeby przekonać do zdrowych, smakowitych wyrobów coraz więcej ludzi. Szkodliwa peklosól lub saletra (azotan
sodu) jest zbędna. Naturalne
przyprawy i wędzenie to najlepsze sposoby konserwowania żywności.W moim przepisie na domową
kiełbasę jest tylko chude
mięso (nie dodaje
słoniny ani
boczku - rosół poprawia soczystość i zwięzłość wspaniałej
wędliny),
sól,
przyprawy ziołowe i
bulion.Składniki4 kg
mięsa wieprzowego od
szynki lub
łopatki (
mięsa możecie mieszać - ja bardzo często mieszam drobiowe z wieprzowym)1 litr rosołu5-6 ząbków
czosnku (jeśli wolicie łagodniejszy smak, dodajcie 3-4 ząbki)płaska łyżeczka
pieprzu cayennepłaska łyżeczka
pieprzu czarnego8 - 9 dag
soli kamiennej niejodowanejpłaska łyżka
majeranku,płaska łyżka suszonego
tymianku lub
ziół prowansalskich2 płaskie łyżki
słodkiej papryki25-30 ziaren jałowca4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegoPołowę mięsa kroimy w kostkę o grubości około 1 cm (
kiełbasa z widocznymi kawałkami
mięsa zdecydowanie lepiej smakuje) a elektryczne maszynki, mimo większych oczek sitka, miażdżą
mięso. Pozostałą ilość mielimy przez maszynkę o grubych oczkach ( średnica powyżej 0,8 ). Ziarniste
przyprawy,
liście laurowe mielimy w młynku, łączymy z pozostałymi
ziołami, także z
solą i mieszamy. Posypujemy
przyprawami mięso, dodajemy drobniutko posiekany
czosnek i połowę ilości
bulionu. Dokładnie wyrabiamy, około 5-10 minut, dodając pod koniec resztę rosołu i ponownie mieszamy kilka minut. Im dłużej wyrabiamy masę kiełbasianą, tym będzie ona w finalnym produkcie zwięzła i łatwiej odejdzie od osłonki. Miskę z przyprawionym
mięsem przykrywamy czystą ścierką bawełnianą i przenosimy w chłodne miejsce, poniżej 7 stopni, na 24 godziny.Myjemy i czyścimy osłonki, często płucząc i wywracając ich powierzchnie (do tego celu dobrze jest użyć kawałek listewki o łagodnym rancie, by nie uszkodzić kiełbaśnic). Na tą porcję masy kiełbasianej zużywam około 6-8 metrów osłonek. Osłonki łatwo kupić w internecie, najlepiej na metry, niż w pękach. Tu kupisz osłonki do
kiełbas . Sklep oferuje dobrej jakości jelita, z zaznaczonym końcem, co zapobiega plątaniu. Przygotowujemy maszynę do mielenia z odpowiednią końcówką do
kiełbas. Masę kiełbasianą przed ładowaniem do maszyny, jeszcze raz przez kilka minut mieszamy. Nadziewamy mokrą osłonkę na końcówkę w kształcie lejka (osłonki nie mogą być suche, gdyż popękają lub z trudem będą się poddawać, podczas ich napełniania). Dzielę sobie osłonki - około 10 szt. po 80 cm. Każdy początek osłonki dobrze zawiązuje i nadziewam. Jedną ręką podtrzymuje przesuwającą się masę, przy końcu lejka, mając czuwanie nad wypełnianiem osłonek. Trzeba to robić ostrożnie, nie nabijać zbyt ciasno masy, ani zbyt luźno. Drugą ręką wkładam masę i popycham do wnętrza maszyny. Zawiązujemy koniec osłonki i przystępuje do nabijania następnej
kiełbaski. Wieszamy
kiełbaski na kijkach i zostawiamy je na kilka godzin w spokoju, żeby dobrze obeschły. Na godzinę przed wędzeniem, rozpalamy ogień, używając do tego celu odpowiedniego drzewa liściastego (olcha, dąb, buk lub drewno z drzew
owocowych). Jeśli wędzarnia jest obeschnięta i nigdzie nie wytrąca się rosa, można zawieszać kijki z
kiełbaskami i zacząć wędzenie. Podpatrujemy, czy
kiełbaski się nie
pocą. Jeśli tak, trzeba uchylić wędzarnie, by dobrze obeschły. Po dwóch godzinach zasadniczego wędzenia, w wyższej temperaturze około 50 stopni Celsjusza,
kiełbaski są gotowe. Poznaj wędzenie krok po kroku . Powolne wędzenie tzw. zimne może trwać dłużej, nawet kilka dni, w temperaturze do 30 stopni. Ta druga metoda gwarantuje o wiele dłuższy okres spożycia wyrobów. Zobacz, jak w wolnym czasie, łatwo i tanio zrobisz grillo-wędzarnie . Po uwędzeniu parzymy
kiełbasę w lekko osolonej wodzie, przez 15-20 minut w temperaturze maksymalnie osiemdziesiąt stopni, Celsjusza (do
wody dodaje
liście laurowe i
ziele angielskie). Pyszna domowa
kiełbasa i do tego bez konserwantów, może gościć częściej na naszym
stole, nie tylko od święta. Polecam ten sprawdzony przepis wszystkim tym, co lubią dobrze i zdrowo zjeść, nie faszerując się chemią i tłustym
mięsem.Zapraszam do doskonałych przepisów na:domową
wędlinę z
indyka,soczystą, pieczoną
szynkęroladę z
kurczakacienką kiełbasę z
indykadomowa
szynka bez konserwantów krok po kroku