Wykonanie
Soczysty
indyk bez dodatku konserwantów - tylko podstawowe,
ziołowe przyprawy! Wypróbuj sprawdzony przepis na zdrową, soczystą przekąskę, stanowiącą nisko-kaloryczną dawkę wartościowego
białka. To łatwy przepis. Przygotujesz
wędlinę między posiłkami, nie potrzebując maszyny do mielenia ani do nadziewania.Znajdź mnie także na facebooku
Na tą porcję potrzebujesz około 1,2 kilograma
fileta z indyka lub udźca. Opłukane
mięso należy pokroić w grubą kostkę (zobacz, jak dobrze ją widać w
wędlinie, zmielenie
mięsa pozbawi ją tego efektu).Składniki marynaty2 płaskie łyżeczki
soli kamiennej lub morskiej, niejodowanej1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
słodkiej paprykipłaska łyżeczka
pieprzu zmielonego3 liście laurowe+3 ziarna
ziela angielskiego - zmielone w młynkuszczypta
ziół prowansalskich, zwłaszcza
tymianek2-3 pazurki zmiażdżonego
czosnku150 ml rosołu warzywnegoZobacz przepis na filmieWszystkie sypkie składniki marynaty mieszamy i posypujemy
mięso. Dodajemy
czosnek i rosół i dobrze wszystko wyrabiamy. Przykrywamy naczynie folią. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin i na tym etapie to wszystko.Potrzebna będzie osłonka, najlepiej elastyczna, która odpowiednio dociska
mięso. Użyłam siatki do
szynek o numerze 10 - chodzi tu o jej obwód przed rozciągnięciem. (około 60-70 cm)Zawiązujemy siatkę z jednej strony i wypełniamy zmacerowanym
mięsem, co jakiś czas przepychając i formując równomiernie. Umieszczamy
wędlinę w formie, jak na rolady i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C (grzałka góra-dół). Kiedy się zagrzeje do tej temperatury, wstawiamy
wędlinę i pierwsze 20 minut pieczemy w tej temperaturze. Po czym obniżamy i nastawiamy na 180 stopni C. na około 30-40 minut. Na dziesięć minut przed końcem, zabieramy folię aluminiową, by pieczeń mogła się nieco przyrumienić. Wystawiamy z piekarnika. Kiedy ostygnie zdejmujemy siatkę elastyczną lub osłonkę i możemy przystąpić do degustacji. Zadowolenie gwarantowane.
Wędlina jest fantastyczna, świetnie smakuje, super się kroi, no i to, co najważniejsze - jest zdrowa i dietetyczna. Gorąco polecam!!!Zapraszam do przepisów: domowa
kiełbasa z chudego
mięsagdzie podaje adres sklepu z akcesoriami do wyrobu
wędlin, oraz:sprawdzony przepis na pieczoną
szynkę, roladę z
kurczaka,
cienką kiełbasę z
indyka krok po kroku,domowa szyneczka bez konserwantów krok po kroku