ßßß
Składniki:mięso mielone wieprzowe – ½ kg,wątróbka wieprzowa – 30 dkg,grzyby – ½ kg (waga po ugotowaniu),cebula – 2 szt,jaja – 2 szt,bułka tarta – 20 dkg,estragon suszony – 1 łyżeczka,sól do smaku,pieprz biały do smaku,liść laurowy – 2 szt,ziele angielskie – 4 kulki,śmietana kwaśna – 2 łyżki,tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.Przygotowanie:Wątróbkę oczyścić z błon i podgotować w wodzie bez soli. Po wyjęciu może być jeszcze krwista. Przygotować grzyby: obrać, pokroić i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 15- 20 minut. Posolić. Ostudzoną wątróbkę zmiksować razem z cebulą i jajkami. Dodać odcedzone grzyby i ponownie zmiksować. Dołożyć mielone mięso. Mięso powinno być lekko tłuste – może być łopatka albo karkówka. Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną. Zostawić na 3 minuty, aby bułka zmiękła a potem dodać do pasztetu. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz estragonem. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy a potem piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Można jeść i na gorąco i na zimno. Doskonale np. smakuje z sosem tatarskim na zimno.