Wykonanie
4 porcjeSkładniki:Na warstwę zieloną:- 1 opakowania
mrożonego szpinaku (rozdrobniony lub liście)- 5 ząbków
czosnku- 1/3 kostki
masła- 1
żółtko- 2 łyżki
śmietany 18%- 1 kostka warzywna-
sól-
pieprzNa warstwę czerwoną:- 6 świeżych
pomidorów średniej wielkości- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku- 4 łyżki
koncentratu pomidorowego (lub passaty pomidorowej)- 5 łyżek
oliwy z oliwek- łyżeczka
cukru-
sól-
pieprz- szczypta
bazylii (świeżej lub suszonej)- szczypta
oregano (świeżego lub suszonego)- szczypta słodkiej
czerwonej papryki w proszku-
papryka ostrej czerwonej papryki w proszku
Na warstwę białą:(
sos beszamelowy)- 3 łyżki
masła- 4 łyżki
mąki- 400 ml
mleka- 3 łyżki tartego
ostrego sera żółtego- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól-
pieprzOraz:- 8 płatów
makaronu lasagne- 20 dag
sera żółtegoSposób przygotowania:I WARSTWA ZIELONA1. W garnku roztapiamy 1/3 kostki
masła.2. Dodajemy
szpinak i dusimy go na
maśle przez kilka minut.3. Do
szpinaku dodajemy 5 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę.Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem.4. Ubijamy jedno
żółtko z dwoma łyżkami
śmietany, które następnie dodajemy do
szpinaku. Wszystko mieszamy.5. Na koniec dodajemy
kostkę rosołową.Wszystko dusimy przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
II WARSTWA CZERWONA1.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i wrzucamy do niej pokrojoną
cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki
czosnku. Chwilę przesmażamy, uważając aby nie przypalić
czosnku.3.
Pomidory parzymy we wrzątku (nacinamy
pomidory u góry i dołu, zalewamy wrzątkiem, trzymamy 20 sekund, polewamy zimną
wodą), następnie je obieramy ze skóry i kroimy w stosunkowo drobne kawałki.4. Pokrojone
pomidory dodajemy do
cebulki i
czosnku, wszystko solimy i
pieprzymy.5. Wszystko dusimy na średnim ogniu do momentu aż konsystencja
pomidorów będzie przypominać sos.6. Dodajemy 4 łyżki
koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej.7.
Sos pomidorowy odparowujemy na średnim ogniu regularnie mieszając, tak aby się nie przypalił. Powinno to trwać około 20 minut.8. Gdy
sos jest już gęsty doprawiamy go do smaku:
solą,
pieprzem,
bazylia,
oregano,
papryką słodką i ostrą oraz
cukrem.
III WARSTWA BIAŁA1. W małym rondelku roztapiamy
masło.2. Do
masła dodajemy
mąkę i chwilę mieszamy, tak aby powstała zasmażka.3. Do zasmażki stopniowo dolewamy
mleko ciągle mieszając.4. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.5. Na koniec dodajemy
sok z cytryny oraz starty
żółty ser. Dokładnie wszystko mieszamy.
IV
Makaron lasagne podgotowujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Aby
mieć pewność, że
makaron się nie poskleja proponuję wrzucać na raz po 2-3 płaty
makaronu do garnka.V W żaroodpornej formie ( ta, której ja użyłam ma wymiary 20 cm. x 20 cm.
Makaron musi zakrywać całą długość i szerokość naczynia) układamy 2 płaty
makaronu. Następnie
makaron przykrywamy warstwą zieloną-
szpinakiem. Później układamy kolejno: 2 płaty
makaronu, sos czerwony-
pomidorowy, znowu 2 płaty
makaronu,
sos biały- beszamelowy, 2 płaty
makaronu. Całość posypujemy startym
żółtym serem.
VI Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.VII Lasagne udekorować można np. liśćmi
bazylii lub innych
ziół.
Smacznego!:)