ßßß Cookit - przepis na Ozorki w sosie grzybowym

Ozorki w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

3 ozorki
1 marchewka
garść suszonych grzybów
sól
pieprz
majeranek
oregano
ziele angielskie
listek laurowy
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
Ozorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, ziarna jałowa i ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotować do miękkości ok godzinę.
Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z mąką, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Grzyby zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.
Pozostawiony wywar wymieszać z mąką kukurydzianą i pszenną.
Ozorki z grzybami poddusić ok 15 min. Dodać mąkę rozmieszaną z wywarem , wymieszać i zagotować sos.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/02/ozorki-w-sosie-grzybowym.html