ßßß
Cookit - przepis na Ozorki w sosie grzybowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ozorki w sosie grzybowym
Składniki
Marchew
Grzyby suszone
Sól
Pieprz
Majeranek
Oregano
Ziele angielskie
Liść laurowy
Mąka
Mąka pszenna
Ziemniak
Burak
Wykonanie
3 ozorki1
marchewka
garść
suszonych grzybów
sól
pieprz
majeranek
oregano
ziele angielskie
listek laurowy
2 łyżki
mąki
kukurydzianej1 łyżka
mąki pszennej
Ozorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać
wodą
, dodać obraną
marchewkę
, ziarna jałowa i
ziele angielskie
oraz
listek laurowy
. Gotować do miękkości ok godzinę.Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki.
Wywar
przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z
mąką
, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną
marchewkę
, przyprawić
solą
,
pieprzem
,
oregano
i
majerankiem
.
Grzyby
zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.Pozostawiony
wywar
wymieszać z
mąką
kukurydzianą i pszenną.Ozorki z
grzybami
poddusić ok 15 min. Dodać
mąkę
rozmieszaną z
wywarem
, wymieszać i zagotować sos.Podawać z
ziemniakami
i
buraczkami
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/02/ozorki-w-sosie-grzybowym.html
Przepisy powiązane
Knedle z kurczakiem
kotlety mielone w ciemnym sosie grzybowym
Zupa koperkowa
Barszcz wigilijny z uszkami
Flaczki z boczniaka i kurczaka
Składniki powiązane (0)