Wykonanie
1 kg
ziemniaków400 g
mąki1
jajkosólnadzienie;2 udka2
marchewki1
cebula1
jajkosólpieprzłyżka
oreganomajeranekziele angielskielistek laurowyZiemniaki ugotować, odcedzić wystudzić.Udka ugotować z
cebulą i
marchewką doprawić
solą, dodać
ziele angielskie i
listek laurowy.Wyjąć
mięso i warzywa wystudzić, oddzielić od kości.Zmielić najpierw
ziemniaki,
potem mięso i warzywa. Nie trzeba myć maszynki.
Ziemniaki wymieszać z
mąką, dodać
jajko i zagnieść ciasto.Do
mięsa dodać
jajko,
oregano,
majeranek, doprawić
solą i
pieprzem, wyrobić łyżką.Ciasto podzielić na kulki wielkości małej pyzy, rozpłaszczyć i nadziewać łyżką
mięsa.Zakleić i uformować na kształt owalny. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i
cebulką.Rosół z gotowania udek możemy wykorzystać do innych celów.