ßßß Cookit - przepis na Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem

Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

3 tuszki czarniaka (ryba dorszowata) ok 1300g
2 jajka
mąka
bułka tara
sól
pieprz
majeranek
pół cytryny na marynatę;
1 szkl octu
1 i 3/4 szkl wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
szczypta chili w płatkach
cebula 1 lub 2
garść rodzynek
ziele angielskie (kilka ziaren)
listek laurowy
Ryby wymoczyć, oczyścić i pokroić w dzwonka, dobrze skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok pół godziny. Mąkę do panierowania wymieszać z pół łyżeczki soli, szczyptą pierzu i szczyptą majeranku, jajka wybić i rozmącić, w trzeciej miseczce przygotować bułkę tartą. Panierować ryby i smażyć na rumiany kolor.
Usmażone ryby ułożyć ciasno w naczyniu (pojemniku)
Marynatę z przyprawami, rodzynkami i cebulą zagotować, lekko przestudzić i zalać rybę.
Kiedy wystygnie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/12/czerniak-w-marynacie-z-rodzynkami-i.html