ßßß

na placki500 g ziemniaków2 łyżki mąki1 cebula1 marchewkapieprzsólszczypta chili2 ząbki czosnku1 łyżeczka proszku do piecz. na sos500 g mięsa mielonego1 cebula100 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1 paprykaprzyprawa węgierskapieprzsólbazyliamajeraneknatka selerapapryka czerwona ok 1 łyżeczkapół szkl wodyZiemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce , razem z cebulą i czosnkiem, dodać mąkę i przyprawić do smaku, dodać proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie. Smażyć duże placki wielkości naleśnika.Sos:Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać mięso, chwilę podsmażyć i podlać wodą, dodać koncentrat i pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem, po 10 minutach odkryć i odparować.Placki podawać złożone na pół z dużą ilością sosu.