Wykonanie
Powiedzenie
mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek kładzie na
stole paprykę i zastanawia się, co do niej dodać. Tak było również w moim przypadku. Danie rewelacyjne, wszystkim baaardzo smakowało.Z pewnością niejedni doszukają się tu podobieństw do lecza czy bigosu z
cukinii, być może, ale dla mnie jest to kociołek węgierski.Składniki:- 1-2 duże
papryki czerwone- 1 kg
cukinii- 3
cebule- 30- 40 dkg
pieczarek- 3
marchewki- kilka ząbków
czosnku- 200 g
kabanosów węgierskich- kilka listków laurowych- kilka ziaren
ziela angielskiego- 1- 1,5 łyżki
przyprawy do kuchni węgierskiej-
pieprz i
sól-
papryka mielona słodka-
natka pietruszki ( opcjonalnie)-
koncentrat pomidorowy ( 200g)-
pomidory w puszce krojone lub świeże- 1 l
wodyCukinię i
marchewki obrać i wraz z
papryką,
pieczarkami pokroić w grubszą kostkę.
Cebule,
czosnek i
paprykę pokroić w mniejszą kostkę. Wrzucić wszystko na patelnię i podsmażyć, przełożyć do większego garnka, dodać pokrojone w 2 cm kawałki
kabanosy. Dodać do garnka
listki laurowe,
ziele angielskie,
pomidory i posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko zalać
wodą, przykryć i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat, doprawić do smaku na lekko pikantnie. Podawać z
pieczywem.