Wykonanie
Składniki :4 kotlety karkowe ( lub kawałek
karkówki)kawałek
boczku wędzonego surowego ( proporcje wedle upodobań)1 duża
cebula1 mała/średnia
papryka czerwona1 mała/średnia
papryka żółtaok 15 małych
pieczarek1 duża
papryczka chili2 + do doprawienia łyżki
papryki wędzonej słodkiej1 + do doprawienia łyżka
papryki wędzonej ostrej1-2 łyżki
chili suszonego1 czubata łyżka
majeranku1 łyżka
czosnku granulowanego
sól,
pieprz1/2 słoiczka
koncentratu pomidorowegośmietana 18 %kluski kładzione : 2
jajka, 2 szklanki
mąki,
wodaPrzygotowanie :
Boczek kroję w paski, kostkę. Świeże
chili siekam.Na suchą patelnię wkładam
boczek i podsmażam aż zacznie brązowieć, dodaję
chili i podsmażam około minuty.Zbieram za pomocą ręcznika kuchennego nadmiar tłuszczu z patelni.
Karkówkę kroję w kostkę. Nacieram 2 łyżkami
papryki wędzonej ostrej, 1 słodkiej, 1
chili, 1
majeranku, 1
czosnku oraz dodaję
sól i
pieprz.
Mięso przekładam na patelnie z
boczkiem i
chili, nie dodaję żadnego tłuszczu.Obsmażam. Dodaje
wodę ( można dodać
bulion) tak by zakryła
mięso i pod przykryciem na małym ogniu duszę ok 35 minut.
Papryki i
cebulę kroję w kostkę.
Pieczarki zostawiam w całości.Po upływie 35 minut dodaję warzywa , i pół słoiczka koncentratu, przyprawiam
paprykami wędzonymi i ewentualnie
solą,
pieprzem czy też
chili. Mieszam i duszę kolejne 10-15 minut.Zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuje nadmiar
wody tak by pozostało mi właściwie samo
mięso w małej ilości gęstego sosu.Przygotowuje kluski kładzione.Podaję gulasz z kleksem kwaśnej
śmietany i kluskami.